Gemeenschapscentra protesteren tegen ontslagen

© brusselnieuws.be
08/05/2014

De 22 gemeenschapscentra sluiten vandaag de hele dag de deuren uit protest tegen de besparingen bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de ontslagen bij de gemeenschapscentra. Sinds 12 uur verzamelen ze op het Sint-Katelijneplein. Staatssecretaris De Lille belooft onder meer verregaande outplacementondersteuning.

Bij de gemeenschapscentra verliest meer dan de helft van de zowat 50 werknemers met een tijdelijk contract zijn of haar job omdat ze niet slaagden voor de examens die de VGC organiseerden. Er worden ook een aantal jobs geschrapt.

De besparingen van de VGC brengen de werking van de gemeenschapscentra in gevaar, zeggen de actievoerders. “Voor het college is geld besparen het enige wat telt”, zegt Tony Busselen, cultuurfunctionaris van gemeenschapscentrum Op-Weule. “Er zijn bekwame mensen die na 30 juni niet meer terugkeren. Volgens het college zijn wij echter onnozelaars die de examenresultaten niet kunnen aanvaarden en scheppen wij een negatieve sfeer. Dat vind ik niet correct.”

Het college wordt dan ook een gebrek aan respect voor het personeel verweten. “Men moet over de feiten kunnen spreken, in plaats van ze weg te wuiven en te ontkennen”, zegt Busselen.

Het personeel blijft ook bij haar kritiek op de examens die werden georganiseerd. “Die dienden niet om competentie te meten”, zegt Busselen. “Dat waren stressexamens die zo veel mogelijk mensen eruit moesten wieden.”

'Slaagpercentage hoger dan in Gent'
Donderdagochtend kwam de VGC samen over het dossier. Collegelid Bruno De Lille (Groen) blijft er echter bij dat alles correct is verlopen. “Wij hebben samengewerkt met Jobpunt Vlaanderen, die al heel wat steden en gemeenten begeleidden”, klinkt het. “Het slaagpercentage bij de VGC ligt trouwens tot 30 procent hoger dan dat in steden als Gent of Antwerpen.”

Het VGC-college bekijkt volgens De Lille “alle mogelijkheden om de niet-geslaagde personeelsleden een optimaal alternatief te bieden via een verregaande outplacementondersteuning”.

Volgens De Lille is er ook zeker geen sprake van loonverlies voor de personeelsleden. “Het gerucht dat het geslaagde personeel tot 30 procent minder loon zou ontvangen, klopt dus niet”, zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni