Gehandicapte vrouw opnieuw naar rechter voor aangepaste zorg

© brusselnieuws.be
16/04/2015

Voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd heeft Christiane J. het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voor de Brusselse kortgedingrechter gedaagd. De 65-jarige vrouw lijdt aan een motorische handicap, en de kortgedingrechter verplichtte het VAPH in juli vorig jaar al om in aangepaste opvang te voorzien. Maar aan die opvang komt maandag een einde.

Het kort geding wordt vandaag behandeld.

Christiane J. lijdt aan een ernstige vorm van gewrichtsreuma die haar handen, voeten, ellebogen, schouders en enkels aantast en misvormt. Na jaren wachten op aangepaste zorg kreeg ze midden 2013 de status 'prioritair te behandelen'. Daardoor had ze voorrang moeten krijgen bij het vinden van zorg, maar in Vlaams-Brabant en Brussel stonden er toen al 141 mensen met die status op een wachtlijst.

De vrouw uit Anderlecht verbleef achtereenvolgens in een revalidatiecentrum, een bejaardentehuis, een ziekenhuis en een rust- en verzorgingstehuis. Toen ze begin juni 2014 te horen kreeg dat ze dat tehuis in augustus 2014 moest verlaten, dagvaardde ze het VAPH.

'Symptomatisch voor gehandicaptenzorg'
De Brusselse kortgedingrechter oordeelde dat de vrouw het statuut 'noodsituatie' moest krijgen, wat de VAPH voordien had geweigerd, en besliste dat het agentschap in minstens 10 weken opvang moest voorzien. Na afloop van die periode regelde het VAPH dat ze in een geschikte instelling kon verblijven. Die opvang loopt echter af op 20 april, waarna ze weer naar een ziekenhuis zou gestuurd worden.

Een aanvraag om de lopende afspraak te verlengen werd geweigerd, volgens haar advocate omdat J. een open plaats in een andere instelling zou geweigerd hebben. Die instelling is volgens haar raadsvrouw echter niet geschikt. Het is een instelling voor mensen met mentale handicaps die bovendien niet de frequente trainingen met een kinesist kon verzekeren die J. nodig heeft.

Christiane J. ziet daarom geen andere oplossing dan het VAPH opnieuw voor de kortgedingrechter te dagen, met exact dezelfde eis als in juli 2014. Symptomatisch voor de situatie van de gehandicaptenopvang in Vlaanderen, zegt haar advocate.

Het VAPH wenste woensdag in de media nog niet te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni