© Wikipedia

Er komen dan toch geen winkels in de sokkel van het Justitiepaleis. Voor de renovatie wordt een nieuwe aanbestedingsprocedure gestart. De voltooiing is ten vroegste voor 2018.

"Ik kan u geruststellen: de Regie der Gebouwen is niet van plan om de sokkel van het Justitiepaleis om te bouwen tot een winkelcentrum." Dat antwoordde minister-president Rudi Vervoort (PS) vrijdag in het Brussels parlement na een vraag van Julie De Groote (CDH).

Vervoort had afgelopen zomer een gesprek met Servais Verherstraeten (CD&V), federaal staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen. Daaruit bleek volgens Vervoort dat de aankondiging van winkels in het Justitiepaleis voorbarig was.

"Er is duidelijk wat kort door de bocht gegaan in de communicatie", aldus de minister-president. "De federale overheid beoogt in de sokkel niet-juridische activiteiten tot ontwikkeling te laten brengen. Het zou hierbij echter veeleer gaan om culturele en collectieve voorzieningen."

Illegale stellingen
Vervoort betreurde verder dat de Regie de stellingen absoluut wil laten staan tot en met het einde van de renovatie van de gevel, dat wil zeggen zeker tot 2018. De stellingen zijn ondertussen decennia oud en in slechte staat. Bovendien bleek enkele jaren geleden dat ze illegaal geplaatst zijn. De Regie hoopt ze in beroep alsnog te regulariseren. De stellingen zullen versterkt wordt en er komen ook netten om de veiligheid van passanten te garanderen.

Voor de eigenlijke renovatiewerken is een nieuwe aanbestedingsprocedure op komst. De Regie was immers verwikkeld in een geschil met de huidige aannemer. In de lente van volgend jaar hoopt men een nieuw architectenbureau aan te duiden, wist Vervoort nog. De minister-president stelde daarbij dat de Regie best ook Brussels bouwmeester Olivier Bastin bij het project betrekt.

Eens een nieuw bureau aangeduid zouden de werken nog 3,5 jaar duren.

Surrealisme
Parlementslid Annemie Maes (Groen) uit haar frustratie over de trage gang van zaken. "De renovatie van het justitiepaleis doet denken aan het surrealisme van Magritte", zegt ze. "Al meer dan 30 jaar staat het Justitiepaleis letterlijk in de steigers. Deze situatie is een hoofdstad onwaardig. We hebben als Brussels Gewest een nieuw logo waarmee we onze regio een nieuwe uitstraling willen geven, maar de desinteresse van de federale overheid voor Brussel werkt contraproductief. De stilstand in dit dossier getuigt van een gebrek aan respect voor onze hoofdstad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni