Vuurwerk op oudejaarsavond afgelast

© brusselnieuws.be
30/12/2015

Het oudejaarsvuurwerk op het De Brouckèreplein gaat dit jaar niet door. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur (PS) beslist. Ook andere geplande eindejaarsevenementen zijn geannuleerd door de verhoogde terreurdreiging.

Het hele programma dat dinsdag nog door de stad werd aangekondigd, valt weg. Het gaat dan om het vuurwerk op het de Brouckèreplein, maar ook om de activiteiten langs de Anspachlaan donderdagavond en de dj en lichtshow die voorzien was voor na het vuurwerk.

De beslissing werd genomen op basis van het laatste rapport van het OCAD, een rechtstreeks onderhoud dat Mayeur had met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de uitkomst van de vergadering van het Crisiscentrum woensdagavond. "Volgens het Crisiscentrum was er een groot risico voor dit evenement", aldus Mayeur. "Die dreiging was gericht op de mensenmassa."

'Niet alles gesloten'
"De politie zal alleszins ruim ontplooid worden donderdagavond, en alle andere activiteiten gaan door", aldus nog de burgemeester, die eraan toevoegt dat het een "moeilijke" beslissing was. "Dit wil zeker niet zeggen dat alles gesloten is. In restaurants, cafés en op privé-avonden mag nog altijd gevierd worden."

De kerstmarkt Winterpret in het centrum van Brussel blijft de volgende dagen wel open, lieten de organisatoren weten. Winterpret sluit donderdag, omwille van oudejaarsavond, wel om 18 uur de deuren, zoals was voorzien. Maar de kerstmarkt, schaatspiste en kermisattracties blijven nog tot en met zondagavond toegankelijk voor bezoekers.

Dinsdag werden twee verdachten gearresteerd die aanslagen gepland zouden hebben op nieuwjaarsavond. Het is onduidelijk of die plannen definitief van de baan zijn met deze twee arrestaties.

Daarenboven werd het lichtgevende reclamebord op het De Brouckèreplein onlangs gehackt. Tvbrussel toonde begin deze week aan dat de beveiliging van dat gebouw nog steeds zo lek is als een zeef, en dat terwijl het vuurwerk normaal gezien vanaf datzelfde gebouw zou worden afgeschoten.

Vorig jaar kwamen ruim 100.000 mensen af op de oudejaarsfestiviteiten.

Het is niet de eerste keer dat het vuurwerk afgelast wordt. Dat gebeurde ook al in 2004, uit solidariteit met de slachtoffers van de tsunami, en in 2007. Die laatste keer had de afgelasting ook te maken met de terreurdreiging. Op 21 december van dat jaar werden veertien personen opgepakt die ervan verdacht de bevrijding van de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi voor te bereiden.

Buitenlandse media
In de buitenlandse media is de afgelasting van de festiviteiten in Brussel donderdagochtend een hoofdpunt. 'Terror Alert for New Year celebrations', opent de BBC-website bijvoorbeeld.

Na Brussel kondigden ook Parijs, Londen, Berlijn en Moskou extra maatregelen af. Le Monde spreekt dan ook van 'Europa in staat van paraatheid wegens terreurdreiging'. In de Franse hoofdstad werd het traditionele vuurwerk ook afgelast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni