'Geen uitbreiding Vorst Nationaal zonder aanpak overlast'

© FM Brussel
05/03/2015

De burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels (PS) ziet een uitbreiding van Vorst Nationaal niet zitten, als er geen oplossing wordt gevonden voor de overlast die de zaal veroorzaakt.

Volgens de krant Le Soir zou de zaal de capaciteit willen uitbreiden van 8.000 naar 10.000 plaatsen. Zo wil Vorst Nationaal onder meer de concurrentie met Paleis 12 aan de Heizel aangaan. Daar kunnen 15.000 concertgangers binnen.

Maar Vorst Nationaal zorgt volgens burgemeester Ghyssels nu al voor overlast. Onder meer de veiligheid, het geluid en vooral mobiliteit zijn een probleem. Ghyssels ziet weinig voordelen aan Vorst Nationaal voor zijn gemeente, behalve dan het feit dat de zaal de gemeente naambekendheid bezorgt. "Ja, in het buitenland kent men Vorst van Vorst Nationaal. Dat is even leuk, maar niet evenredig met de overlast waar de omwonenden mee te maken krijgen. Mobiliteits- en andere problemen worden maar niet opgelost. Het is moeilijk om voorstander van een uitbreiding te zijn."

Vorst Nationaal moet ook belastingen betalen aan de gemeente Vorst, onder meer op basis van de ticketverkoop. Maar het afgelopen jaar vielen die inkomsten terug tot 260.000 euro, 200.000 euro minder dan een jaar eerder.

Volgens de Sportpaleisgroep, eigenaar van Vorst Nationaal, zijn er geen bouwwerken nodig om de capaciteit uit te breiden. Er kunnen nu immers al 10.000 mensen in de zaal. Maar de huidige milieuvergunning beperkt de capaciteit tot 8.000, onder meer vanwege het mobiliteitsprobleem.

Daar wil de Sportpaleisgroep iets aan doen vooraleer ze kunnen uitbreiden. Maar dat probleem moet op te lossen zijn, zegt Jan Van Esbroeck van de Sportpaleisgroep. “Een aantal mobiliteitsmaatregelen die werken voor het Sportpaleis en de Ethias Arena, zijn in principe ook toe te passen in Vorst. In Antwerpen slagen we er bijvoorbeeld in een op de drie mensen met het openbaar vervoer te laten komen. In Vorst is dat nog niet een op de tien.”

De huidige milieuvergunning van Vorst Nationaal loopt af in 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni