Geen treinverkeer in Brussel op 8 december, mogelijk ook in november

© brusselnieuws.be
16/10/2014

Op 8 december houden de bonden een regionale staking in Vlaams- en Waals-Brabant en in Brussel, die ook bij de NMBS zal gevolgd worden. Daarnaast heeft het ACOD ook een stakingsaanzegging ingediend voor de periode 7-23 november, als protest tegen de aangekondigde minimale dienstverlening.

Update: Dit is een stuk uit oktober. Voor het actueelste overzicht leest u beter het stuk 'Overzicht: staking maandag 8 december'.

De staking op 8 december zal ook bij de MIVB voor grote hinder zorgen: Staking 8 december: mogelijk volledige stilstand bij MIVB

Na een gemeenschappelijk overleg rond het nieuwe regeerakkoord plannen de vakbonden een nationale betoging in Brussel op 6 november. De vakbonden plannen daarna nog drie regionale stakingsacties vanaf 24 november, over alle sectoren heen.

Op 8 december is het de beurt aan Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel. Na die regionale stakingen, die om beurten in verschillende regio's plaatsvinden, volgt de algemene nationale staking op 15 december.

Los daarvan worden ook nog informatiemomenten voor de achterban op poten gezet, die in de individuele bedrijven met werkonderbrekingen gepaard kunnen gaan.

Wat het spoor betreft, wil de socialistische spoorvakbond echter nog een stap verder gaan. Het Vlaamse ACOD Spoor kondigt een stakingsaanzegging aan voor de periode 7-23 november.

In die periode zal een dag gestaakt worden, indien het tot een effectieve actie zou komen. De aanzegging zal later deze maand ingediend worden.

De vakbond neemt het immers niet dat kersvers minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) zich reeds in de pers over de gewenste minimale dienstverlening uitliet, nog voor er sociaal overleg met de bonden was. Met de bijkomende actiedreiging wil de bond druk uitoefenen op de minister.

ACOD Spoor zal voor de bijkomende actie overleggen met de christelijke spoorbond. ACV-Transcom is daar momenteel nog niet toe geneigd. De vakbond neemt nog geen standpunt in en wacht eerst overleg met de minister af. Er ligt daarvoor nog geen datum vast, ze hebben ook nog geen uitnodiging ontvangen.

De twee spoorbonden onderschrijven voorts de plannen die de nationale top van de drie grote vakbonden woensdag aankondigde. Zo doen ze mee aan de beurtstakingen. Er zullen daarbij ook gevolgen zijn elders in het land, maar het is niet de bedoeling dat het spoor platligt, laat ACV-Transcom weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni