Geen straatnaamborden, wel muziek, films en expo

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
29/10/2014

Heel wat straatnamen in Berchem verwijzen naar lokale heldhaftigen of notabelen uit de Grote Oorlog. Begin dit jaar werd aangekondigd dat in die straten een toelichtende herdenkingsplaat komt. De platen zijn eerstdaags klaar, maar de ceremoniële inhuldiging laat volgens de gemeente nog enkele maanden op zich wachten.

Tot 11 november stelt de Oude Kerk haar deuren open voor de herdenkingstentoonstelling België in oorlog 14-18. De gemeente toont er een archief dat het Europa van de belle époque in beeld brengt aan de hand van memorabilia, collectiestukken, documenten en gereconstrueerde decors. Het moet jongeren een beeld geven van de gruwel die de jeugdige soldaten van toen moesten doorstaan.

Ook heeft gemeenschapscentrum De Kroon een thematisch programma klaar voor november. De avond van de filmvertoning Maudite soit la guerre in cultuurcentrum Le Fourquet brengt GC De Kroon in samenwerking met Cinematek een van de betere, controversiële films van Charlie Chaplin op het scherm (6 november om 20u30). Het gaat om Shoulders arms (1918), met de tramp Chaplin in de loopgraven. Voor de pianobegeleiding van de stomme film is Noah Vanden Abeele te gast, de vaste begeleider voor de klanksfeer van de stomme films van Cinematek en lesgever aan de Muziekschool van Berchem.

Verder zijn de Brusselse muziekgroep Emballage Kado en regisseur en gelegenheidsvoorlezer Marc Bober gevraagd om Zeet ee den ourlog, hun straatliederenprogramma over 14-18, te brengen in De Kroon (8 november om 15u).

Ook de Brusselse pianiste Thérèse de Malengrau neemt met pianowerk van Debussy, Kodàly, Bartók, Schönberg en andere ‘componisten van de Grote Oorlog’ deel. Voor elk stuk zal ze het verband tussen de componist en de oorlog toelichten (23 november om 11u in de Oude Kerk).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Film, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni