Bij de verdeelcentra van bpost in Brussel, Waals-Brabant, Charleroi en Luik wordt sinds vannacht gestaakt. Alleen de vrachtwagens met kranten mochten uitrijden. De directie betreurt de acties.

Het gaat om een actie van de Franstalige christelijke vakbond CSC-Trancom. In Brussel en Wallonië wordt hierdoor geen post bedeeld, enkel kranten. Mogelijk krijgen de Brusselaars pas dinsdag hun post in de bus. Pas in de nacht van maandag op dinsdag herneemt het sorteren van de post. De kranten krijgt men vandaag en maandag wel.

Met de actie protesteert de vakbond tegen de werkomstandigheden en het plan Alpha bij het postbedrijf.

De actie duurde de hele nacht en gaat ook deze ochtend voort. Er heerst al lange tijd onvrede bij bpost. De bonden klagen over een hoge werkdruk en organisatorische problemen bij het bedrijf.

Daarnaast zorgt ook het Alpha-plan voor ongerustheid. Dat plan houdt een doorlichting in van de zowat 3.200 banen op de hoofdzetel in Brussel. De bonden vrezen voor een duizendtal ontslagen.

De directie van bpost betreurt de blokkade-actie en zegt dat het bedrijf "dergelijke onverantwoorde acties niet kan aanvaarden". Volgens de bedrijfsleiding gaat het om een geïsoleerde actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni