Gedetineerden en bezoekers op de vuist in Sint-Gillis

© brusselnieuws.be
06/07/2015

Bij een gevecht tussen gedetineerden en bezoekers in de gevangenis van Sint-Gillis vielen zondag drie gewonden. Het personeel is daarop spontaan met een actie begonnen. De gevangenis in Sint-Gillis draait tot woensdagochtend op minimumbezetting.

Zondag was er een opstootje in de bezoekerszaal, tussen gevangenen en bezoekers. De precieze omstandigheden zijn niet duidelijk, maar het ging om een heftig gevecht. “Er lagen zelfs gedetineerden bewusteloos op de grond, dus het was echt heel erg”, zegt Kurt Sissau van vakbond ACOD aan brusselnieuws.be.

Bij het incident raakten één gevangene en twee bewakingsagenten gewond. De cipiers hebben daarop gedeeltelijk het werk neergelegd. Het gaat wel niet om een staking.

De gevangenen kunnen zich niet douchen, en ook wandelingen en bezoeken zijn momenteel niet mogelijk. Het transport naar zittingen, het overleg met advocaten, de maaltijden en doktersbezoeken verlopen wel normaal.

Na overleg met de directie heeft het personeel besloten om de dienstverlening dinsdag opnieuw uit te breiden. Alleen de bezoeken zullen nog niet mogelijk zijn, dat is pas vanaf woensdag.

De vakbonden hebben al langer genoeg van de overbevolking in de gevangenissen en het gebrek aan personeel. Kurt Sissau laat nog weten dat er een nationale stakingsaanzegging is ingediend voor vrijdag 10 juli. Mogelijk volgen er dan dus nog meer acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni