Koninklijk Atheneum Anderlecht

Gebouw D Atheneum Anderlecht eindelijk open

Killyan Dauvillé
© Brussel Deze Week
04/03/2015

De leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Anderlecht kunnen eindelijk weer in hun gebouw D. In 2010 werd het gebouw gesloten omdat het niet meer voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Maar nu is de vernieuwbouw eindelijk af en dat is vooral voor de kunstleerlingen goed nieuws.

V ier jaar en half nadat de verbouwingen in het achterste gebouw in de Sint-Guidostraat tussen Aldi en Sodexo zijn gestart, is gebouw D van het KAA eindelijk af. De samenwerking met de eerste aannemer werd na een paar jaar stilgezet, omdat de renovaties te lang duurden. Pas wanneer een nieuwe aannemer werd aangesteld, kwam er schot in de zaak. In het vernieuwde gebouw komen zes extra klassen, waarvan drie grote klaslokalen, een open leercentrum, een techniekklas en een kunstatelier. Het Koninklijk Atheneum Anderlecht is de enige school binnen het gemeenschapsonderwijs (GO) in Brussel die beeldende kunst aanbiedt en richt zich met de vernieuwbouw duidelijk meer en meer op kunst.

Divers publiek
Tijdens de werkzaamheden vonden vele lessen plaats in de Academie voor Beeldende Kunsten en de Muziekacademie op het Dapperheidsplein, omdat er te weinig klassen waren in verhouding met het aantal leerlingen. Door de grotere klassen is dit probleem nu weggewerkt. “De lessen in de muziekacademie worden geleidelijk aan afgebouwd, maar de samenwerking met de Academie voor Beeldende Kunsten blijft behouden. Daar zijn namelijk bakovens voor beeldhouwkunst, fotostudio’s en een donkere kamer. Wij hebben die faciliteiten niet en daarom blijven we samenwerken met de academie,” zegt Michèle Van Den Neucker, leerkracht wiskunde. Er zijn ook plannen om in een tweede fase een foto- en filmstudio en een grote refter te installeren op het gelijkvloers van het gerenoveerde gebouw. “De refter zou dan ook dienen als expositieruimte waar de kunstleerlingen hun projecten en kunstwerken kunnen voorstellen. Maar daarvoor moeten we eerst de nodige vergunningen en middelen krijgen,” zegt directeur Erik Van Den Berghe.

De kunstopleiding in het KAA startte in 2007, maar bloeit nu volledig open. “Toen we met kunst op het KAA begonnen, zag je dat vooral autochtone jongeren de opleiding volgden. Nu is het publiek diverser. We krijgen het vertrouwen van de ouders, omdat we aantonen dat er veel jobs bestaan waarbij een kunstopleiding een groot pluspunt is. We werken dus toekomstgericht. De opleiding is creatief, maar we blijven wel met de voeten op de grond,” zegt Stefan Tavernier, verantwoordelijke voor de kunstopleiding.

Vorig schooljaar besloot het KAA om de richting Handel af te schaffen. Die richting paste niet meer in de profilering van de school. Daarom is Handel verhuisd naar het atheneum Toverfluit in Sint-Jans-Molenbeek, dat zich profileert als ‘school for business’. Volgens Tavernier is dat ook beter voor de leerlingen zelf: “Kunstleerlingen zijn namelijk gevoeliger dan anderen en worden nu minder geconfronteerd met de leerlingen Handel, die soms al eens uitbundiger zijn.”

Algemeen onderwijs
Voorlopig werken ze op het KAA binnen de kunstrichtingen nog met graadklassen. “Het derde en vierde middelbaar zitten samen en het vijfde en zesde volgen ook samen les. Het leerplan is op twee jaar gemaakt, waardoor we dus nooit twee keer dezelfde les geven aan de leerlingen. In het derde jaar geven we bijvoorbeeld de geschiedenis van de fotografie, terwijl we dan in het vierde de geschiedenis van de film geven,” zegt Tavernier. “Ik hoop dat we op termijn de graadklassen kunnen splitsen en gewone klassen kunnen vormen. In het kunstonderwijs zou een leerkracht eigenlijk les mogen geven aan slechts twaalf leerlingen, want daar is meer individuele begeleiding voor nodig. En nu zijn er in de tweede graad slechts twaalf leerlingen. Ik hoop dat we groeien als opleiding en binnen een paar jaar volwaardige klassen kunnen vormen.”

Toch wordt het KAA niet uitsluitend een kunstschool, ook het algemeen onderwijs blijft belangrijk. “Door de grotere klaslokalen in het gerenoveerde gebouw, kunnen we nu ook meer leerlingen toelaten in het aso. Vanaf volgend jaar gaan we dan ook vier klassen vormen in het eerste middelbaar. Aso-leerlingen profiteren dus ook van de vernieuwbouw. Bovendien gaan we op schoolreis naar Albanië met dertig leerlingen van de derde graad aso. En dat is toch een unieke reis,” zegt Van Den Neucker. “Het aso blijft een sterke pijler van onze school. Het KAA is een school met een dubbel profiel. We kiezen voor het harmonieus samengaan van algemene vorming én artistiek talent. Dat maakt onze school uniek in het Brusselse onderwijs,” besluit directeur Van Den Berghe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni