Gascentrale blijft nog even draaien

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
27/08/2014

Electrabel is nog steeds van plan om de gascentrale van Drogenbos te sluiten, “maar deze winter blijft hij nog draaien,” zegt Electrabel-woordvoerder Anne-Sophie Hugé.

Nu er een stroomtekort dreigt deze winter, stelt zich de vraag wat er met de twee nog actieve Belgische gascentrales moet gebeuren. Die produceren elektriciteit op momenten dat er een stroomtekort wordt verwacht, bijvoorbeeld als er te weinig wind is of zon en de duurzame energiebronnen niet voldoende elektriciteit opwekken.

In april, nog voor de onheilspellende berichten over de Belgische kerncentrales, had Electrabel de sluiting aangekondigd van de gascentrale van Drogenbos. Electrabel is dat ook vandaag nog van plan. “We hebben dat toen gecommuniceerd omdat we verplicht zijn om een sluiting van 15 maanden vooraf aan te kondigen,” zegt Anne-Sophie Hugé van Electrabel.

Omdat de gascentrale alleen elektriciteit produceert op piekmomenten of bij onverwachte stroomtekorten is het openhouden van de centrale niet langer rendabel. “Maar deze winter zal de centrale nog draaien. Pas in oktober 2015 gaat ze dicht,” aldus nog Hugé.

Een definitieve sluiting hoeft dat niet te betekenen. Elia, de transportnetbeheerder, lanceerde deze lente voor het eerst een oproep aan elektriciteitsproducenten voor de ‘overdracht’ van gas- of andere centrales in een zogenaamde strategische reserve. De elektriciteitsproducenten krijgen dan een bedrag om centrales te heropenen, maar mogen de elektriciteit niet op de markt verkopen. Drogenbos kon daar niet op intekenen. “Alleen gesloten gascentrales komen in aanmerking,” zegt Hugé.

Elia zal in de lente 2015 een nieuwe oproep lanceren om haar strategische reserve veilig te stellen, waar, naar alle verwachting, de centrale van Drogenbos op zal intekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni