‘Gas- en elektriciteitsfactuur dalen in 2015’

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
17/12/2014

Energieregulator Brugel is met netbeheerder Sibelga tot een overeenkomst gekomen over de nieuwe distributienettarieven voor gas en elektriciteit. Die dalen in Brussel volgend jaar, om daarna lichtjes te stijgen. In Vlaanderen wordt daarentegen een forse verhoging verwacht.

Dat is opvallend, omdat in Vlaanderen, waar de tarieven vrijdag worden voorgesteld, een forse verhoging verwacht wordt. De Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (Serv) schat dat de totale energiefactuur tegen 2016 zelfs 30 procent meer zal kosten. Ook De Tijd verwacht een forse stijging.

De verwachte verhoging in Vlaanderen heeft te maken met ‘uitgestelde kosten’, het financieel tekort bij de netbeheerders als gevolg van de verplichting om grote hoeveelheden groenestroomcertificaten op te kopen.

Maar Sibelga en Brugel slagen er in Brussel in om de tarieven naar beneden te halen. In 2015 zullen de distributiekosten voor een gemiddelde gebruiker met 6 procent dalen voor elektriciteit en met 8 procent voor gas. Daarna zullen ze geleidelijk aan stijgen, maar in 2019 zullen ze nog altijd lager liggen dan in 2014.

De tarieven nemen 41 procent in van de elektriciteitsfactuur en 26 procent van de gasfactuur. De totale energiefactuur zal hierdoor met 2,5 procent dalen, aldus Brugel. “Het betekent voor de Brusselaar dus de facto een verbetering van de koopkracht,” zegt Pascal Misselyn.

De wijzigingen zijn het gevolg van de zesde staatshervorming die de distributienettarieven regionaliseert.

Brugel krijgt hierdoor ook meer vat op de investeringen die Sibelga doet met de opbrengst van de distributietarieven, en de openbare dienstverlening die Sibelga verzorgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni