Danseles Dabkeh

‘Ga niet fitnessen, kom dansen’

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
15/01/2014

Met de opgefokte islamgerelateerde terreurdreigingen van de voorbije jaren zouden we al eens een totaal verkeerd beeld kunnen hebben van de Arabische wereld. Ga voorbij aan deze angstpsychose en maak kennis met een ontzettend boeiende dans uit het Midden-Oosten: dabkeh. De Palestijnse danser Ahmad Khamal Ghannam geeft elke woensdag initiaties in De Pianofabriek. “Maak al dansend kennis met het Midden-Oosten.”

U bent Palestijn, maar dabkeh is toch traditionele dans uit Syrië?
Ahmad Khamal Ghannam: “Het is een traditionele en folkloristische dans uit het hele Midden-Oosten: Syrië, Libanon, Jordanië en Palestina. Zeer populair tijdens huwelijken en allerlei feesten. Er zijn ook dansvoorstellingen waarin een verhaal verteld wordt of ingewikkeldere choreografieën worden uitgevoerd die de traditie vermengen met moderne dans. Dan kan dabkeh echt ingewikkeld zijn.”

Is dabkeh wel voor iedereen?
Khamal Ghannam: “Jazeker, het is de meest populaire dans tijdens feesten in het Midden-Oosten. Iedereen kan deelnemen, zowel jong als oud. De basis is eenvoudig: iedereen staat in een rij, hand in hand. Er wordt vooral met de voeten gedanst, iedereen tezamen, vergelijkbaar met Griekse folkdans. Je moet eerst de basisstap leren, dan volgen vele variaties, een twintigtal passen. Dat is iets ingewikkelder want je moet dat allemaal memoriseren.”

Is het intensief?
Khamal Ghannam: “Zeker, het is als sporten: we bewegen constant, springen veel en bewegen voortdurend handen en voeten. Daarom moeten we op voorhand goed opwarmen. Sommige mensen komen voor de lichaamsbeweging, in plaats van naar de aerobics te gaan. Andere mensen komen uit interesse voor een andere cultuur, om iets meer te weten te komen over Palestina. Mijn vrouw heeft met haar gsm eens gemeten welke afstand ze aflegt terwijl ze veertig minuten dabkeh danst. Het resultaat is verrassend: vijftien kilometer! Ik heb mensen zienderogen gewicht zien verliezen naarmate de lessen vorderen. Één ding is zeker: je hebt energie nodig, want na een uur ben je uitgeput!”

Danslessen dabkeh, elke woensdag van 20.30 tot 22.00 in De Pianofabriek. Voor iedereen vanaf 15 jaar. Prijs: 80 euro voor 10 lessen, proefles 5 euro. Meer info op www.pianofabriek.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni