Water Modave

Fusie op til tussen watermaatschappijen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/09/2014

Nu de watersector geregionaliseerd wordt, willen Hydrobru en Vivaqua, de twee intercommunales voor water in Brussel, hun fusieplannen versnellen. “De waterdistributie staat voor enorme uitdagingen,” zegt Yvan Mayeur (PS), behalve burgemeester van Brussel ook voorzitter van Vivaqua.

H ydrobru is de intercommunale van de negentien Brusselse gemeenten die in 1989, bij het ontstaan van het gewest, opgericht werd voor de distributie van het drinkwater en de afvoer van afvalwater. In de praktijk neemt Hydrobru, waar slechts vijf mensen werken, alleen de investeringsbeslissingen en besteedt ze het volledige technische, administratieve en commerciële luik uit aan Vivaqua. Het is dus deze laatste organisatie die het waterleiding- en rioleringsnet in Brussel onderhoudt en de facturen – in naam van Hydrobru – opmaakt.

Vivaqua bestaat 120 jaar, houdt zich bezig met de volledige watercyclus, van winning over distributie tot sanering, en stelt 1.600 mensen te werk. De organisatie is, net als Hydrobru, een intercommunale, maar ze telt, naast de Brusselse gemeenten ook verschillende Vlaamse en Waalse gemeenten. Vivaqua opereert immers in de drie gewesten. Ze wint water in Wallonië en verkoopt het vervolgens aan Brussel en enkele Vlaamse gemeenten in de Rand.

Omdat het voor de klant onduidelijk is wie wat doet, wordt op politiek niveau al jaren gesproken over een ‘toenadering’ tussen beide intercommunales.

Intussen is de watersector regionale materie geworden. In het recente Brussels regeerakkoord werd afgesproken dat het fusieproces tussen Hydrobru en Vivaqua versneld moet worden. Daarom willen beide intercommunales nog voor het eind van de maand een plan van aanpak voorleggen aan de verantwoordelijke Brusselse minister Céline Fremault (CDH). “Hierin stellen we voor drie studies te laten verrichten door grote adviesbureaus. We willen onder meer een analyse van de economische situatie van de watersector en de kostenstructuur,” zegt Mayeur. Bedoeling is dat de fusie helemaal rond is tegen 2018 zodat er na de volgende gemeenteraadsverkiezingen met één organisatie verder kan gegaan worden.

Met de fusie beogen gemeenten en gewest niet alleen meer transparantie maar ook een rationalisering van de organisatie van de waterdistributie. “Nu heb je één intercommunale die beslist en een andere die uitvoert,” zegt Mayeur. Een slagkrachtige organisatie is volgens hem nodig omdat er de komende jaren veel op het spel staat. “Water is een essentiële sector voor de burger. Het lijkt simpel: je draait de kraan open en er komt water uit. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. De kwaliteit moet goed zijn, de leidingen degelijk en de prijs redelijk.”

Momenteel is het Brusselse water goedkoper dan het Vlaamse en Waalse. Hydrobru en Vivaqua verzekeren dat het niet de bedoeling is om de factuur te verhogen. Maar de kostprijs staat wel onder druk. Tegen 2030 moet 500 kilometer van het in totaal 1.900 km tellende riolennet vernieuwd worden en dat is een enorme investering: 3.000 euro per lopende meter, dus 1,5 miljard euro in totaal.

Geen ruzie
Volgens Jacques Martroye de Joly, voorzitter van Hydrobru, wordt de fusie een complexe onderneming, met name omdat Vivaqua het Brussels gewest overstijgt. Ook Waalse en Vlaamse gemeenten zullen dus akkoord moeten gaan. Gemeenten als Kraainem, Dilbeek en Steenokkerzeel nemen nu water af bij Vivaqua en de maatschappij onderhoudt ook de riolering in een zestal Vlaamse gemeenten.

Mayeur: “We willen geen ruzie, maar deze gemeenten zullen moeten beslissen of ze bij Brussel blijven of kiezen voor een ander distributiebedrijf. Wie blijft moet wel aanvaarden dat het Brussels systeem voortaan de voorwaarden bepaalt. Tot nu toe moest je voor een verhoging van de waterprijs toestemming krijgen van de federale minister, dat wordt nu de Brusselse minister.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni