Fresco verdeelt homogemeenschap

EVC
© brusselnieuws.be
29/04/2015

Een onderdeel van de nieuwe muurschilderingen in de Lollepotstraat, die donderdag worden ingehuldigd, zorgt ook in de holebigemeenschap voor verdeeldheid. De tekening van een jongen die wegvlucht voor homofobe verwijten, met de tekstballonnen ‘faggot’ en ‘jeanet’ en 'pd', vinden sommigen niet kunnen.

Eerder berichtten we over het initiatief van het Regenbooghuis en partnerverenigingen om op de muur van de Ancienne Belgique in de Lollepotstraat een serie fresco's aan te brengen. Het initiatief is een onderdeel van het PrideFestival 2015, maar blijft ook nadien op de muren staan. Meteen het eerste permanente LGTBQI-kunstwerk in Europa.

Hoewel de tekeningen pas op 1 mei officieel worden ingehuldigd, zorgen ze nu al voor verdeeldheid in de gay-community. In La Dernière Heure zegt de zaakvoerder van de homobar Station BXL dat de tekening van de
Griekse artieste Fotini Tikkou contraproductief werkt en de stigmatisering in de hand werkt.

De tekening toont een jongetje dat aan een koord bengelt en probeert weg te vluchten voor een menigte die hem toeroept "PD", "Faggot", "Tapette". De jongen wordt aangeduid als 'Kid escaping homo-bullying'.

Stigmatiserend dus volgens de zaakvoerder van de bar, die zegt dat hij de mening van de meerderheid van de gaybars in de buurt vertegenwoordigt. Hij betreurt ook het feit dat het Regenbooghuis geen overleg heeft gepleegd met de bars in de buurt.

Volgens het Regenbooghuis verkondigt de man maar de mening van een minderheid in de buurt. "Met alle meningen rekening houden is praktisch onmogelijk", zegt directeur Frank Schoenmakers aan brusselnieuws.be. "Bovendien is het net onze bedoeling om reacties uit te lokken en de mensen te doen nadenken. Daar zijn we klaarblijkelijk in geslaagd".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni