Fremault houdt vast aan dwangsommen over vluchtroutes

© brusselnieuws.be
24/10/2014

Het Brussels Gewest ziet niet af van de dwangsommen die ze kan opleggen tegen het overvliegen van Brussel. Dat zei Brussels milieuminister Céline Fremault (CDH) in het Brussels parlement. De federale regering beval donderdag de vluchtroutes te wijzigen, maar dat zou te lang duren, aldus Fremault.

De federale ministerraad gaf de bevoegde federale minister Jacqueline Galant (MR) donderdag de opdracht om het gewraakte plan-Wathelet voor de routes vanop Zaventem te schrappen en terug te keren naar de vorige situatie, waarbij Brussel veel minder werd overvlogen. De procedures daarvoor zouden volgens luchtverkeersleider Belgocontrol echter tot 30 weken in beslag nemen.

Fremault neemt akte van de federale beslissing, maar ziet niet af van de dwangsommen die het Gewest verkreeg voor de rechtbank van eerste aanleg. Vanaf 3 november kan het Gewest 50.000 euro per dag eisen van de federale staat. Fremault ziet dat als een drukkingsmiddel. Volgens haar is de termijn van 30 weken ook te lang.

De CDH-minister haalde ook uit naar haar collega Gallant, die nog niet zou geantwoord hebben op een brief met een vraag tot overleg. “Terwijl het in haar belang is om snel met mij rond de tafel te gaan zitten.”

Brussel Deze Week brengt komende woensdag een zeer uitgebreid dossier over de luchthaven en de vluchtroutes. U vindt het komende exemplaar vanaf woensdag 29 oktober in de displays of in uw brievenbus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni