Senioren

Franstaligen willen plots ook een zorgverzekering

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
26/08/2015

Meer dan tien jaar na Vlaanderen, is de Brusselse regering van plan om een zorgverzekering op te richten. Die zal voor elke Brusselaar verplicht zijn, zegt minister Céline Fremault (CDH). Vraag is wat er met de tienduizenden Brusselse leden van de Vlaamse zorgverzekering moet gebeuren.

E r is plots haast bij. Wallonië heeft begin juli beslist om een Waalse sociale zekerheid op te richten. Daarin zit ook een zorgverzekering vervat, naar het voorbeeld van het verzekeringsstelsel dat Vlaanderen in 2001 al oprichtte, en dat niet medische hulp biedt aan zwaar zorgbehoevenden. Wallonië wil die al van start laten gaan in januari 2017.

Ook in Vlaanderen beweegt een en ander. De Vlaamse regering wil de Vlaamse zorgverzekering gebruiken als sokkel voor een nieuwe Vlaamse Sociale Bescherming, een Vlaamse sociale zekerheid, zeg maar. Nu al is duidelijk dat die in Brussel anders zal moeten worden ingevuld. Hoe is niet duidelijk.

En dan is er nog de zesde staatshervorming. Die heeft de bevoegdheid ‘Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden’ naar de gemeenschappen overgeheveld. In Brussel naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Imbroglio
Brussel moet op deze nieuwe situatie het gepaste antwoord op geven, maar dat wordt institutioneel én financieel razend complex. En Brussel staat nog helemaal niet ver. De GGC zal in november een studie bestellen. Het lastenboek hierover wordt binnenkort goedgekeurd.

Grootste zorg is misschien nog de financiering. Vlaanderen bijvoorbeeld haalt zo’n 100 miljoen euro uit ledenbijdragen, maar voegt daar nog eens 200 miljoen aan toe, uit de eigen middelen. Uiteraard gaat het in Brussel om lagere bedragen, maar de verhoudingen zeggen alles: er zullen ettelijke miljoenen nodig zijn.

Misschien valt er geld te halen uit de bevoegdheid ‘Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden’. In Brussel wordt die (federale) subsidiepot onderbenut. Maar het geld komt wel mee pro rata van het aantal inwoners. Dat zegt OCMW-voorzitter en parlementslid Michel Colson (FDF) die zich voorts ongerust maakt over de invulling van die Brusselse zorgverzekering in de rusthuizen.

Daarnaast riskeert er een institutioneel imbroglio te ontstaan. Zo’n vijftigduizend Brusselaars (Franstaligen en Vlamingen) betalen al jaren vrijwillig hun bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering. Ze behouden uiteraard hun opgebouwde rechten, maar zullen dus verplicht worden om zich aan te sluiten bij een tweede zorgverzekering.

Bovendien wil Vlaanderen, zoals gezegd, die Vlaamse zorgverzekering als sokkel gebruiken voor de uitbouw van een Vlaamse sociale zekerheid.

Samenwerkingsakkoorden
Parlementslid Elke Roex (SP.A) verwacht hierover een juridische procedureslag, niet het minst bemoeilijkt door de verschillende politieke meerderheden in Vlaanderen (rechts) en Brussel (centrum-links). En praten zullen ze wel moeten. Beide gewesten zullen bijvoorbeeld samenwerkingsakkoorden moeten tekenen.

Elke Roex: “Maar op zich zijn wij voorstander van een Brusselse zorgverzekering. Vandaag zijn er Brusselaars die wel toegang hebben tot een zorgverzekering, en andere die dat niet hebben. Elke Brusselaar moet op gelijke manier kunnen genieten van de bestaande sociale zekerheidsrechten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni