Franstalige kinderen leren het best eerst in het Nederlands lezen

© brusselnieuws.be
27/08/2010
Franstalige kinderen leren in de basisschool het best eerst in het Nederlands lezen, en dan pas in hun moedertaal. De ervaring in het makkelijker te lezen Nederlands komt later het decoderen van het Frans ten goede. Dat staat in een VUB-eindverhandeling. [2 reacties]

Meertalig onderwijs kent steeds meer succes in Franstalig België. Vorig schooljaar waren er 249 scholen bij betrokken, waarvan meer dan 80 procent voor het Nederlands koos. Dit jaar komen er daar 20 bij. 28 van de immersie-scholen bevinden zich in het Brussels gewest.

In de basisscholen wordt 50 tot 75 procent van het curriculum in het Nederlands onderwezen.

Een van de vragen die de Franstalige scholen zich stellen, is in welke taal ze de kinderen het best eerst leren lezen. Charlotte Vandersmissen van de Vrije Universiteit Brussel wijdde er haar eindverhandeling aan, onder leiding van professor Piet Van de Craen, expert in meertalig onderwijs.

Het resultaat is volgens de twee duidelijk en opmerkelijk: Franstalige kinderen leren in de basisschool het best eerst in het Nederlands lezen en pas daarna in hun moedertaal, het Frans.

De verklaring is niet zo onlogisch, vinden de onderzoekers. "Het Frans behoort -samen met het Engels- tot de zogenoemde moeilijke talen. Dat betekent dat de overeenkomst tussen wat men schrijft en wat men leest niet eenduidig is. (…) Jonge kinderen die eerst in een taal zoals het Nederlands leren lezen, doen eerst ervaring op met een makkelijke taal. Deze ervaring kunnen ze kort daarna aanwenden bij het decoderen van een moeilijke taal."

Het onderzoek is voor de auteurs "een fraai voorbeeld van hoe meertalig onderwijs onze inzichten in het taalonderwijsleerproces kan verruimen en openen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni