© Jason Carlin

Fransen komen massaal naar Brussel met Airbnb

SDS
© brusselnieuws.be
04/11/2015

De ongeveer 5.500 Brusselse Airbnb-accommodaties verwelkomden tussen september 2014 en augustus 2015 176.500 gasten. Die verbleven gemiddeld 3,2 dagen in de stad. De grootste groepen zijn Fransen (31 procent) en Nederlanders (9 procent). De gemiddelde gastheer in Brussel is 37 jaar oud.

Op webplatform Airbnb is het aantal aangeboden accommodaties in België, en ook in Brussel, in de afgelopen twaalf maanden verdubbeld. Er zijn nu zowat 10.400 accommodaties ingeschreven op Airbnb, waarvan meer dan de helft in Brussel.

Dat meldden de Franse directeur van Airbnb, Nicolas Ferrary - die tot nu toe ook België onder zijn hoede had - en zijn kersverse Belgische adjudant, Philippe Coulon, op een persconferentie. Die vond plaats in een loft in de 'Vlaamse buurt' nabij de Vismarkt, die vaak via Airbnb verhuurd wordt.

'Aanvulling op salaris'
Twee derde van de aangeboden logies zijn volledige woningen of appartementen, een derde biedt een slaapkamer aan, 1 procent kan enkel een gedeelde ruimte aanbieden.

Uit een onderzoek door de website Inside Airbnb bleek onlangs nog dat de logeeradressen zich vooral in de Vijfhoek, in Elsene en Sint-Gillis bevinden. Dat zijn dan ook de plekken waar Airbnb de huurprijzen mogelijk zou kunnen opdrijven.

De organisatie zelf ontkent dat. 85 procent van de gastheren heeft slechts één advertentie op de website, benadrukte Ferrary. "Het zijn vooral mensen die een extraatje, een aanvulling op hun salaris zoeken, en daarom een dag of vier-vijf per maand hun woning of kamer verhuren." Maar volgens Inside Airbnb worden 35 procent van de aangeboden kamers en appartementen in Brussel wel aangeboden door mensen die er meerdere verhuren, cijfers die niet noodzakelijk met elkaar in tegenspraak hoeven te zijn.

De gemiddelde gastheer in Brussel is 37 jaar oud, meldde Coulon. Slechts een op vijf gastheren/vrouwen in de hoofdstad is jonger dan 30. Gemiddeld ontvangen ze 39 dagen per jaar Airbnb-logees. Dat levert hun een jaarlijks extra inkomen op van ongeveer 2.300 euro. In 44 procent van de gevallen wordt dat extra inkomen gebruikt om de levenskost, en dan vooral de hypotheek, te helpen dekken.

Nederlanders overal
De bezoekers die via Airbnb een logeerplek boeken in Brussel, komen voor driekwart uit Europa. Maar liefst 31 procent van de klanten zijn Fransen, 9 procent zijn Nederlanders, 6 procent Duitsers, slechts 4 procent is Belg. 14 procent komt uit Noord-Amerika.

In het afgelopen jaar waren er 176.000 bezoekers in de Brusselse Airbnb-accomodaties, en zijn er 148.000 tripjes ondernomen vanuit Brussel.

In Vlaanderen zijn de grootste groepen bezoekers Nederlanders (25 procent) en andere Belgen (18 procent). Ook in Wallonië voeren andere Belgen (28 procent) en Nederlanders (26 procent) de ranglijsten aan.

De reportage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni