In Recyclart startte begin mei een nieuwe reeks fotoprojecties onder de welluidende noemer Extra Fort. Fotografen worden er per twee uitgenodigd om elk gedurende een uur hun eigen werk te presenteren, maar ook werk van anderen dat hen op een of andere manier boeit of inspireert.

"We tonen graag veel fotografie in Recyclart," verduidelijkt organisator Vincen Beeckman. "Maar we hebben er de ruimte niet voor, dus kiezen we voor projecties. Zo lieten we ooit het werk zien van tien Zuid-Afrikaanse fotografen. Alleen konden die zelf niet aanwezig zijn. Voor deze reeks van Extra Fort vinden we het echt belangrijk dat de fotografen zelf hun werk komen duiden. Vandaar ook de lichte nadruk op Belgische fotografen."

Passeerden ondertussen al de revue: Julian Germain, Ester Vonplon, Max Pinckers en Thomas Vanden Driessche. Was u er niet bij? Niet getreurd, want de komende maanden krijgt Studio Marcel nog meer schoon volk over de vloer. Nu vrijdag bijvoorbeeld komt de Gentse documentairefotograaf Titus Simoens er zijn beklijvende project voorstellen over jongens die opgroeien binnen een gedisciplineerde internaatcultuur. Het eerste luik, Blue, see, werd gemaakt in de Oostendse marineschool Ibis. Deel twee werd onlangs afgerond in een Chinees Shaolin-klooster, waar jonge monniken in spe ingewijd worden in de traditionele gevechtskunsten.

Geen tweede fotograaf die avond, wel Zines of the Zone, een mobiele bibliotheek van in eigen beheer uitgegeven fotoboeken en fotozines die momenteel Europa doorkruist. Zij parkeren hun busje even in de Ursulinenstraat op uitnodiging van de Tipi Bookshop van Andrea Copetti, die deze reeks projecties mee ondersteunt.

Amper een week later laat diezelfde Copetti ons kennismaken met de piepjonge Madrileense uitgever Riot Books, die zich met handgemaakte boeken als The disappeared en Euromaidan – dat laatste gaat over de Oekraïense revolutie van afgelopen januari – meteen liet opvallen in het milieu. Visueel kunstenaar Maarten Vanden Abeele, bekend van zijn werk met onder meer Pina Bausch, dEUS en Jan Fabre, sluit de avond af. Extra sterke avonden dus, die je, dixit Beeckman, licht euforisch achterlaten met een hoofd vol beelden.

Extra fort: zines of the zone + Titus Simoens

data: 30/5, 20.00

tickets: €3

----------

Riot Books + Maarten Vanden Abeele

data: 5/6, 20.00

tickets: €3

waar: Recyclart, Studio Marcel, Ursulinenstraat 13, Brussel, 02-502.57.34

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni