Een foto van het Atomium zonder toestemming op een website of in drukwerk plaatsen, kan dure gevolgen hebben. De auteursrechtenvereniging Sabam gaat actief op zoek naar overtreders van de auteurswet. Die beeltenisrechten van het Atomium brengt jaarlijks 30.000 euro op.

De uitbater van de hotel 'Auberge van Strombeek' kreeg een rekening van 400 euro van Sabam. Tot twee weken geleden had de man, zonder toestemming van de vzw Atomium, een vage achtergrondafbeelding van het Atomium op de website van zijn hotel staan.

Hoteluitbater Ludwig Timmermans: "Het is belachelijk. Ik gebruik de foto niet helemaal, het is maar een klein stukje van het Atomium. Het is buiten proportie. Ik betaal minder aan Sabam om een heel jaar muziek te draaien."

Thierry Dachelet, communicatiedirecteur bij Sabam, heeft geen medelijden met Ludwig Timmermans. "Iedereen moet de wet kennen. Op de site atomium.be staat duidelijk een link naar Sabam. Hij moest weten dat het Atomium een auteursrechtelijk gebouw is."

Die beeltenisrechten van het Atomium worden via Sabam geïnd voor de vzw Atomium. De postkaarten, afbeeldingen en foto's op het internet brengen jaarlijks zo'n 30.000 euro op.

De vzw Atomium stort het geld door naar André Waterkeyn, de ondertussen hoogbejaarde bouwer van het monument. Als de man sterft, dan ontvangen zijn nazaten nog zeventig jaar na zijn dood de opbrengst van de auteursrechten.

Bij Sabam gaan ze vooral na wie afbeeldingen van het Atomium gebruikt om commerciële doeleinden, zegt Thierry Dachelet. "Dan vragen wij toestemming aan de vzw Atomium om te mogen factureren." Het is dus eigenlijk de vzw Atomium die opdracht geeft om een boete te innen.

Bij de vzw Atomium wou men vandaag niet voor de camera. De hoteluitbater heeft de afbeelding van het Atomium van z'n website gehaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni