Forum tegen Islamofobie zet actiedag tegen discriminatie op

© brusselnieuws.be
26/11/2014

Het Belgisch Forum tegen Islamofobie organiseert in december een actiedag in de Pianofabriek in Sint-Gillis. Het Forum werd in september opgericht door een aantal moslimorganisaties en wil de toenemende polarisering in de samenleving aanklagen.

In het maatschappelijk debat wordt vaak de idee verkondigd dat islam en democratie onverzoenbaar zijn, stelt het Forum in een persbericht. “De islam wordt als gevaar gepercipieerd. Bepaalde gebeurtenissen gaande van 9/11 tot de Syriëstrijders hebben dit gevoel versterkt, met alle gevolgen van dien.”

Maar het Belgische beleid moet anders, stelt het Forum. “Steeds meer moslims worden geconfronteerd met racisme en discriminatie in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in de media. België scoort slecht wat betreft het creëren van gelijkheid, vooral in tijden van crisis en maatschappelijke achteruitstelling. Niettemin blijven de acties vanuit overheid om enige verandering teweeg te brengen uit.”

Daarom organiseert de vzw een “hoopvolle zondag” voor al degenen “die de strijd tegen racisme en discriminatie prioritair vinden”. Het Belgisch Forum tegen Islamofobie wil er kennis uitwisselen, strategieën ontwikkelen en een draagvlak creëren om de huidige situatie aan te klagen. Daarbij zal rond drie domeinen gewerkt worden: onderwijs, media en politiek.

Ondertekenaars van de oproep zijn onder andere de Nederlandse antropologe Myriam Aouragh, antropologe en KUL-docente Nadia Fadil, en verder beleidsmedewerkers van allerlei middenveldsorganisaties.

In het Forum tegen Islamofobie participeren onder andere Bruxelles Panthères, Muslims Rights Belgium, European Network Against Racism, AMDH (Association Marocaine des droits humains), T.E.T.E (Toutes Egales au Travail et à l’Ecole), VOK (Vrouwen Overleg Comitee), Motief vzw, BOEH (Baas over eigen hoofd), Kif Kif, Merhaba en de Pianofabriek.

De actiedag wordt georganiseerd op 14 december 2014 in de Pianofabriek in Sint-Gillis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni