‘Formateurs willen plan-Wathelet opschorten'

© brusselnieuws.be
23/08/2014

Formateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) stellen in hun formateursnota een moratorium voor op het plan-Wathelet, in afwachting van een definitieve oplossing. Dat bericht L’Echo. Actiegroep Pas Question spreekt van “een moedige beslissing”.

De onderhandelaars zouden onmiddellijk willen terugkeren naar de situatie van voor 6 februari, toen het plan-Wathelet in werking trad en waardoor een pak meer Brusselaars worden overvlogen. Dat zou dan betekenen dat de Oostrand en de Woluwes meer vluchten te verwerken krijgen. Daarna zou er dan moeten onderhandeld worden over een definitieve aanpak.

Die optie is volgens staatssecretaris Catherine Fonck (CDH) op de korte termijn nochtans niet mogelijk, wegens praktische en juridische bezwaren. Zij diende eerder deze week een rapport in bij de uittredende federale regering om een oplossing te vinden voor het vliegrouteprobleem.

De rechtbank van eerste aanleg had een deel van het plan-Wathelet eind juli ongeldig verklaard. De federale regering kreeg toen drie maanden om orde op zaken te stellen, op straffe van zware dwangsommen.

De federale regering is echter uittredend, het is dus aan de formateurs van de volgende regering om een oplossing op lange termijn uit hun hoed te toveren. Dat het voorstel tot schrapping van het plan-Wathelet in de formateursnota staat, wil trouwens nog niet zeggen dat het punt zo wordt aangenomen door de federale onderhandelaars.

‘Moedige beslissing’
Actiegroep Plan Wathelet, Pas Question neemt akte van het voornemen en noemt het “een moedige beslissing, vooral van MR, dat zijn verantwoordelijkheid neemt in dit complexe dossier”.

De actiegroep herinnert er aan dat de schrapping “door alle Franstalige partijen, uitgezonderd CDH, wordt ondersteund. Het is ook wat Brussels Airport en de administratie vragen.

Pas Question vraagt de regering in lopende zaken dan ook om voorbereidingen te treffen om het plan-Wathelet zo snel mogelijk te schrappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni