Fix scholeninterventieteam
© Saskia Vanderstichele

Fix renoveert Nederlandstalige scholen in Brussel

Dylan Belgrado
© Brussel Deze Week
03/12/2014

Fix, het voormalige Schoolinterventieteam (SIT), doet renovatiewerken op Nederlandstalige scholen. De organisatie vierde recent haar vijftienjarige bestaan en veranderde van naam. Fix wil blijven groeien en uitbreiden. Dat is nodig, want de vraag naar renovatiewerken in Nederlandstalige scholen is enorm.

Terwijl de kleuters van de Sint-Albertschool in Molenbeek snel nog even een plaske maken voor ze de klas ingaan, zijn de mannen van de ruwbouwploeg al druk in de weer met het opruimen van hun afbraakwerk van de vorige dag. Wat voorheen een klein lokaal was, is nu nog slechts een hoopje buizen en beton. Ploegbaas Guy Van Eyken: “Het moeilijkste aan ons werk zijn niet de afbraakwerken zelf, maar ervoor zorgen dat de kinderen op een veilige afstand blijven. Ooit zat er eentje onder mijn pick-uptruck. Sindsdien controleer ik altijd even of er niemand onder zit (lacht).”

“We werken daarom ook vaak door tijdens de zomermaanden. Voor grote werven is het praktischer als er geen kinderen zijn,” zegt Jean-Louis De Leener, ploegbaas sanitair, die in de kelder van de Sint-Albertschool aan het werk is.

Fix werkt met laaggeschoolde medewerkers die anderhalf jaar door de ploegbazen worden begeleid en dan op zoek kunnen gaan naar werk. “Ondertussen zijn we een groot bedrijf geworden, maar die sociale insteek blijft enorm belangrijk,” aldus Eva De Smedt, directrice van Fix. “We doen bovendien meer dan simpelweg wat renoveren en schilderen. Onze ploegen gaan altijd na of de school met andere problemen kampt, die we dan oplossen, zoals vochtproblemen of slechte isolatie. We hebben ook twee specialisten in dienst die scholen advies geven over energieverbruik en het comfort van de leerlingen.”

Lange wachtlijsten
Vorig jaar bleek uit een reportage van tvbrussel dat de staat van veel Nederlandstalige schoolgebouwen absoluut niet aanvaardbaar is. Dat komt doordat de stad meer investeert in nieuwbouw dan in de renovatie van bestaande gebouwen. “Die situatie is nog niet echt verbeterd. Veel kinderen krijgen in Brussel nog steeds les in te kleine en kapotte gebouwen met vochtplekken en schimmels op de muren,” zegt De Smedt. “Hoewel onze tarieven niet hoog zijn, is het budget van sommige scholen nog te klein.”

Daarnaast is de vraag zo groot dat Fix niet alles meteen kan oplossen. De Smedt: “Voor sommige ploegen zijn er wachtlijsten tot in mei.” De organisatie denkt daarom aan uitbreiding, maar ook gelijksoortige initiatieven in Brussel zijn welkom.

De kinderen van de Sint-Albertschool lopen de speelplaats op met fruitsapjes en appels in hun handen. Ze kijken nieuwsgierig naar de ploegen van Guy en Jean-Louis die zich klaarmaken om te lunchen. Hun werk in de Molenbeekse school zit er bijna op, waarna ze meteen naar een andere school kunnen gaan om daar de problemen te fiksen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni