Taxidienst Uber krijgt binnenkort de belastinginspectie over de vloer. Staatssecretaris voor Fiscale Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA) heeft de opdracht gegeven om de fiscale en financiële structuur van het bedrijf in België door te lichten.

Voor Sleurs kan Uber zeker actief zijn als taxidienst, “als het bedrijf bereid is binnen een wettelijk kader te werken”.

“Dat dit kader voor deze nieuwe technologie nog niet is uitgewerkt, is logisch”, zegt Sleurs in De Standaard. “Intussen moet Uber zich aan de bestaande regelgeving houden, ook fiscaal. Als er aanwijzingen zijn dat Uber zich schuldig maakt aan fiscale inbreuken of die faciliteert, zullen we dit nauwgezet onderzoeken en bestraffen.”

Sleurs zegt dat als er sprake is van fraude, zowel Uber als de betrokken chauffeurs vervolging riskeren. Ze ontmoet woensdag ook haar collega van sociale fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) voor verder overleg. Die heeft woensdagnamiddag bovendien een ontmoeting met de Belgische CEO van Uber.

De reactie van Sleurs ligt in de lijn van die van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Die diende vorige week klacht in tegen Uber. Aan tvbrussel zei hij toen dat er aanwijzingen waren dat Uber het niet te nauw zou nemen met de sociale wetgeving. Smet zou volgend jaar wel een wettelijk kader willen uitwerken voor diensten als Uber.

Uber is al sinds april illegaal aan het werk in de hoofdstad na een uitspraak van de rechter. Die oordeelde dat Uber niet voldeed aan de bestaande taxiwetgeving.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni