Financiering nieuw Jets jeugdhuis is rond

© brusselnieuws.be
17/12/2014

Er is een akkoord over de financiering van de nieuwbouw voor jeugdhuis De Branding in Jette. Dat laten de ministers Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (SP.A) weten. De bouw kan van start gaan van zodra de erfpachtovereenkomst met de gemeente Jette ondertekend is.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) had al langer 500.000 euro opzij gezet voor De Branding. De geplande nieuwbouw naast het station van Jette, ontworpen door L3M, is echter begroot op 800.000 euro. De Vlaamse Gemeenschap voorziet nu in de extra 300.000 euro in de begroting voor 2015. "Als Vlaams minister van Jeugd en Brussel kan ik alleen maar tevreden zijn dat we eindelijk een overeenkomst hebben bereikt", zegt Gatz.

Nu de financiering rond is, kan bouwheer Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel vzw een erfpachtovereenkomst voor de grond tekenen met de gemeente Jette. Dat moet snel gaan want als de eerste steen er niet ligt in februari 2015, vervalt immers de bouwvergunning.
De nieuwbouw komt op het recent vernieuwde Kardinaal Mercierplein, vlakbij het station. "Ik ben ervan overtuigd dat het een nieuwe impuls zal geven aan de hele gemeente", zegt Smet. "Mensen verbinden was nog nooit zo belangrijk als vandaag, zeker in Brussel. Jeugdhuizen spelen daar een cruciale rol in.”

In het gebouw komt een polyvalente zaal die ook door andere verenigingen gebruikt kan worden. "Via een samenwerkingsovereenkomst willen we deze nieuwe accommodatie optimaal inzetbaar maken", aldus Jets schepen Brigitte Gooris (Open VLD).

Het ziet er dus naar uit dat de saga rond De Branding toch nog een goede afloop krijgt. Onder meer omdat enkele vierkante meters grond geruild moesten worden tussen de gemeente en de NMBS sleepte het dossier lang aan. Het jeugdhuis is al sinds 2005 op zoek naar een vaste stek.

De Branding zag het levenslicht medio de jaren 1970 in Laken. Het jeugdhuis huisde decennialang in de Schijfstraat nabij het Heizelstadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni