Filmvertoning in Elsene op fietsenergie

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
29/01/2015

Wie op zaterdag 7 februari de film van de dvd The Best of Anima wil bekijken, zal een tandje moeten bijsteken. De elektriciteit voor de vertoning komt volledig van de fysieke inspanning van twaalf fietsers.

Het Animafestival, dat dit jaar van 13 tot 22 februari in het Flageygebouw plaatsvindt, vertoont bij wijze van voorsmaakje elk jaar een best of van het voorgaande jaar. Dit keer wordt het een heel speciale vertoning. Een best of unplugged zou men kunnen zeggen.

De elektriciteit voor de filmvertoning komt niet van de lokale energieleverancier, maar uit de kuiten van twaalf fietsers.

De vertoning heeft plaats in de Graystraat in Elsene, in en rond een garage van een gebouw dat toebehoort aan de Cinematek. Twaalf fietsen worden op een sokkel vastgezet. Op het achterwiel van de fietsen staan er sensoren die de opgewekte energie opvangen. Die energie voedt het dvd-toestel. “Er is een permanente energietoevoer van 600 tot 800 watt nodig. Wanneer twaalf fietsers rustig rondjes draaien is dat geen enkel probleem", zegt Isabelle Legrain. Zij werkt voor het Wijkcontract Maalbeek van Elsene, samen met Foire aux Savoir Faire en Cyclo de initiatiefnemers van het project.

“Via dit ludieke evenement willen we de bewoners sensibiliseren rond het thema van duurzaam energieverbruik. Wanneer mensen een fysieke inspanning moeten leveren om energie op te wekken, wordt elektriciteit iets heel tastbaars”, aldus Legrain.

'Opwarmen van een kop water door te fietsen'
“We gaan dit experiment ook op andere evenementen herhalen, niet noodzakelijk gekoppeld aan een filmvoorstelling. We hebben de test ook gedaan rond het opwarmen van een kop water. Om een microgolf één minuut te laten werken heeft men een vermogen van 1.200 watt nodig, dat is twee keer zo veel als voor de dvd-vertoning. Dat stemt tot nadenken.”

Het videoscherm en de fietsers zullen op 7 februari beschut zijn tegen weer en wind. De organisatoren zullen ook een tachtigtal stoelen plaatsen. Niet iedereen zal echter een dak boven het hoofd hebben. En warmteblazers zullen er zeker niet zijn. “Dat zou geen milieuvriendelijk signaal zijn, hé", aldus Legrain.

Het idee komt overgewaaid uit Groot-Brittannië. Meer bepaald van een groepering die zich The Magnificent Revolution noemt. Ook die zet alle fietszeilen bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni