De hoofdrolspelers van Before we go zijn drie mensen aan het einde van hun leven. Documentairemaker Jorge León draaide met hen een film in de Koninklijke Muntschouwburg.

Michel komt uit het Pachéco Instituut in Brussel. Noël en Lidia zijn vaste gasten van Topaz, het dagcentrum voor palliatieve zorg in Wemmel onder leiding van dokter Wim Distelmans.

Met hen draaide documentairemaker Jorge León een film in de Koninklijke Muntschouwburg, die cultuurtempel waar aan de lopende band zo tragisch mogelijk gestorven wordt terwijl de aangrijpendste aria's weerklinken. De film opent met de helse pijnen die Lidia elke ochtend moet doorstaan om uit bed te raken. Later zien we hoe Noël, altijd strak in het pak en de elegantie zelve, met een dikke spuit voedsel door zijn gastrostomiesonde spuit en dat Michel een oog en een been mist.

Toch draait het niet uit op een bikkelharde confrontatie met hun lijden. In de coulissen en de werkruimte van De Munt gaan ze aan de slag met choreografen, dansers en muzikanten rond het thema van de dood. We zien hoe Michel en danser Benoît Lachambre aan elkaar gehecht raken, hoe Noël danst met een als de dood verklede Simone Aughterlony en uiteindelijk van kleren wisselt. Zeer beklijvend zijn de eerste ontmoeting en de eerste dans tussen Lidia en choreografe Meg Stuart.

De drie mensen creëren, overstijgen zichzelf, worden een personage en beleven in het aanschijn van de dood het soort ervaring dat het leven dierbaar maakt. Dat maakt de film bijzonder, ook al had een woordje meer uitleg over de hoofdrolspelers geen kwaad gekund en had de bedoeling wat meer geëxpliciteerd mogen worden.

zalen: Galeries

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni