Met deze hybride van een speelfilm en een documentaire won het Franse trio Marie Amachoukeli, Claire Burger en Samuel Theis in Cannes de Caméra d'Or, de prijs voor het beste debuut. Maar – zonder af te dingen op hun talenten – als er iemand een prijs verdiende dan wel hoofdrolspeelster Angélique Litzenburger.

Op een paar details en wat dichterlijke vrijheden om er een echte film van te maken na is Party girl haar verhaal. Angélique heeft 35 jaar lang in de cabarets van Duitsland, Joegoslavië en Frankrijk gewerkt. Dansen, feesten, opdienen, praten, de mannen aanzetten tot overvloedig drinken van veel te dure tweederangs-champagne en al die andere dingen die nodig zijn om jezelf zonder blozen een "Königin der Nacht" te noemen.

Bijna zestig was Angélique toen het haar opviel dat de klanten wel erg schaars geworden waren en ze alsnog de eenzaamheid begon te vrezen. Ze zocht een van haar habitués op die de cabarets voorgoed de rug toegekeerd had en begon er een relatie mee. Niet veel later stelde Michel haar voor om te trouwen. Maar is zo'n brave coda na een wild leven wel geloofwaardig? Het huwelijk is de rode draad doorheen de film. Niet alleen Angélique Litzenburger speelt zichzelf, ook haar derde man en kinderen doen dat. De regisseurs opteren voor een doorgedreven maar opmerkelijk teder naturalisme. Het enige jammere is dat het dramatisch wat te vlak wordt, eens de contouren zichtbaar zijn.

zalen: Aventure, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni