Om volk naar de bioscoop te lokken heeft de Expendables-franchise steeds meer oude actiesterren nodig die willen doen alsof ze geen last hebben van reuma en geheugenverlies.

De bijna zestigjarige Denzel Washington kan het nog helemaal alleen: de held uithangen, een bataljon stoute Russen oprollen, de kijker boeien. De jongere generaties kunnen nog veel leren van de ster uit American gangster, The Hurricane en Courage under fire.

Hoe je cool uit beeld loopt terwijl achter jou de ene knal na de andere een vuurzee veroorzaakt. Hoe je je sérieux bewaart als je schurken in elkaar moet slaan met lachwekkend veel tattoos, spieren en baardhaar. Dat de plot niets om het lijf heeft, trekt Washington zich niet aan.

Het personage, overgenomen uit een tv-serie uit de jaren 1980, zit hem als gegoten. Een om zijn overleden vrouw treurende eenzaat met een obsessief-compulsieve stoornis is overdag de behulpzaamheid zelve in een warenhuis voor doe-het-zelvers en leest 's nachts de klassiekers uit de wereldliteratuur in een hopperiaanse diner. Tegelijk is hij ook een rechtschapen misdaadbestrijder die zijn kalmte nooit verliest. Wie door 'The Equalizer' met een nagelpistool aan flarden wordt geschoten, heeft het verdiend. Een pure actiefilm die naar behoren charmeert.

zalen: Kinepolis, Le Stockel, UGC De Brouckère, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni