In een afgeleefd, koud Brooklyn belandt een eenzame barman (Tom Hardy) in een lastig parket. De agressieve ex (Matthias Schoenaerts) van een lieve buurvrouw (Noomi Rapace) achtervolgt hem en de zware misdadigers beloeren de kroeg van zijn oom (wijlen James Gandolfini).

Voor België is dit donkere, droef gestemde Amerikaanse misdaaddrama een van de films van het jaar. Schoenaerts speelt een belangrijke rol. De camera was in handen van Nicolas Karakatsanis en de regie in die van een Limburgse Brusselaar die aan één film, Rundskop, genoeg had om naam te maken: Michaël R. Roskam. Ze gaan alle drie nog gevraagd worden. Amerika houdt van film en van talent.

Is The drop ook onontkoombaar als je je eigen chauvinisme opzij schuift? Net iets minder. Het slotakkoord vloekt met de koude, troosteloze sfeer en het gedoemde gesukkel van mensen die op niet zo koosjere wijze een beter leven willen afdwingen maar daar het talent, de macht, het verstand of het geluk niet voor hebben.

Tweeënhalf personage loopt er voor spek en bonen bij. Nu laat je dat soort minpuntjes misschien beter onvermeld. Er is geen teveel aan goed gemaakte thrillers met meer aandacht voor de tragiek van de verschillende personages dan voor de actie, met veel onderhuidse spanning en een interessante subtekst.

zalen: Kinepolis, UGC De Brouckère, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni