Fietsstraat Louiza: geen succes, toch navolging

© FM Brussel
27/03/2014

De fietsstraat langs de Louizalaan zorgde niet voor meer fietsers. Dat laten de bevoegde ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Bruno De Lille (Groen) weten aan FM Brussel. Toch blijft ze bestaan en komt er zelfs een nieuwe fietsstraat langs de Kunstlaan, tussen de Troonstraat en de Wetstraat.

De fietsstraat werd tussen april en oktober uitgetest op een deel van de Louizalaan. Het ging toen om een proefproject. Dat had echter weinig effect: het aantal fietsers op de straat steeg niet, het aantal auto's daalde evenmin. “We moeten nog meer aan de automobilisten duidelijk maken dat ze achter de fietsers moeten blijven”, zegt De Lille. “De fietsers moeten ook hun plaats opeisen op de baan en in het midden rijden van de baan.”

De studie maakte ook duidelijk dat de Louizalaan eigenlijk een atypische fietsstraat is, omdat de fietsers niet de hoofdgebruikers van de baan zijn.

Ondanks het non-resultaat werd het project positief geëvalueerd. "Uit ondervragingen blijkt dat de fietsers zich veiliger voelen", zegt De Lille. "Ze zijn ook juridisch beter ingedekt."

De studie raadt aan om extra flankerende maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van snelheidsremmers of een herschikking van de verkeerscirculatie. De ministers "zullen deze suggesties alvast verder onderzoeken in samenspraak met hun administratie Brussel Mobiliteit." Op kortere termijn wordt de markering wel al vernieuwd, verdicht en in slijtvast materiaal aangebracht.

Bijkomende fietsstraat aan Kunstlaan
Het Gewest zal ook een nieuwe fietsstraat inrichten op de Kunstlaan. Het gaat om een stuk van de Kleine Ring tussen de Troonstraat en de Wetstraat. Daarnaast komt er een oproep naar de gemeenten. Die mogen locaties voor fietsstraten naar voor schuiven, die dan kunnen rekenen op subsidies van het Gewest.

Een fietsstraat is een straat waarin de fietsers de hele breedte van de weg mogen gebruiken. Auto's mogen niet meer dan 30 kilometer per uur rijden en mogen fietsers niet inhalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni