Fietsdocu in openlucht op Beursplein

© brusselnieuws.be
08/09/2015

Op donderdag 17 september is er een filmvertoning in openlucht op het Beursplein. Op het programma staat Bikes vs Cars, een documentaire over de strijd voor de onttroning van Koning Auto.

"Wegen zijn gemaakt voor bussen, auto's en vrachtwagens. Niet voor mensen op de fiets. Mijn hart bloedt als ik hoor dat iemand sterft, maar uiteindelijk is het hun eigen schuld."

De uitspraak is van Rob Ford, tot vorig jaar de burgemeester van Toronto, en komt voor in Bikes vs. Cars. Die documentaire belicht de strijd om de toekomst van de openbare ruimte in (groot)steden. Het gaat dan tussen zij die vasthouden aan het paradigma dat alles in functie van de auto georganiseerd moet worden, tegenover zij die pleiten voor een herverdeling ten voordele van fietsers en voetgangers.

In de film plaatst de Zweedse regisseur Fredrik Gertten typische autosteden zoals Los Angeles en Sao Paulo tegenover fietsstad Kopenhagen. Na een vertoning op het documentairefestival Docville in Leuven en in Cinema Nova, zal de prent volgende week donderdag vertoond worden op het autovrij Beursplein. Bij regenweer wordt uitgeweken naar de filmzaal van het Rits in de Dansaertstraat. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet en schepen van Participatie Ans Persoons (beiden SP.A) zullen de film inleiden.

Bekijk hier de officiële trailer van Bikes vs. Cars:

BIKES vs CARS - OFFICIAL TRAILER from WG Film on Vimeo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni