Federale regering gaat wachtende asielzoekers opvangen

© FM Brussel
04/09/2015

Er is een voorlopige oplossing voor de honderden asielzoekers, die niet meteen binnen kunnen bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. De federale regering gaat hen opvangen. In het nabijgelegen WTC III-gebouw wordt plaats gemaakt voor 500 mensen.

Dat is beslist op de ministerraad vrijdag.

De federale regering zoekt "correcte opvang" zodat asielzoekers niet langer noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in het Maximiliaanpark aan de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Dat heeft MR-vicepremier Didier Reynders verklaard na afloop van de ministerraad.

De opvang in het WTC-gebouw zal zeker 's nachts gelden, maar kan ook overdag gebeuren. Daarover wordt nog met de Stad Brussel gepraat.

Sinds meer dan een week kamperen asielzoekers noodgedwongen voor de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze moeten er wachten tot ze aan de beurt komen om zich te laten registreren als kandidaat-vluchteling. Pas dan krijgen ze toegang tot de opvang.

Vrijdag stonden opnieuw bijna 500 asielzoekers op de stoep van de Dienst Vreemdelingenzaken. In tegenstelling tot donderdag konden alle kwetsbare mensen binnen. 36 nieuwkomers kregen een oproep voor maandag, de andere 90 moeten dinsdag terugkomen. Het is de bedoeling dat de DVZ ook in het weekend blijft doorwerken om dossiers te verwerken.

Staatssecretaris Francken liet de voorbije dagen verstaan dat Dienst Vreemdelingenzaken maximum 250 mensen per dag kan registreren. Premier Charles Michel (MR) en CD&V-vicepremier Kris Peeters zeiden intussen echter dat het aantal "geen ideologische cijfer" is of "geen fetisj" mag zijn. Over de limiet heeft de ministerraad vrijdag geen beslissing genomen.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni