'Federale cultuur wordt vermoord'

© brusselnieuws.be
23/10/2014

"De federale cultuur wordt vermoord" of nog "Brussel en federaal zijn twee termen die voor sommige in de coalitie werken als een rode lap op een stier". De opiniestukken donderdag over de grote besparingen in de federale culturele instellingen zijn striemend.

Het was algemeen directeur en intendant Peter de Caluwe van de Koninklijke Muntschouwburg die het nieuws woensdag in de vooravond bekendmaakte. De drie grote federale cultuurinstellingen - naast De Munt ook Bozar en het Nationaal Orkest van België - staan voor forse besparingen. Bij de Munt gaat het over een vermindering van 16,5 procent subsidies de komende vijf jaar. Telt men die op met de reeds gedane besparingen à rato van 20 procent de voorbije vijf jaar, dan komt men aan een besparing van 37 procent in tien jaar tijd.

De analyse van commentatoren Yves Desmet en Béatrice Delvaux, respectievelijk in De Morgen en Le Soir, gaan in dezelfde richting. " 'Brussel' en 'federaal' zijn twee termen die voor sommige in de coalitie werken als een rode lap op een stier", aldus Desmet. "Op termijn willen ze immers het federale niveau kwijt."

(...) "Dat de man die de opera op de kaart zette, de betreurde Gerard Mortier, allesbehalve een fan was van het nationalisme, zal vanzelfsprekend geen enkele rol gespeeld hebben in deze besluitvorming", ironiseert Desmet. "Het wordt stilaan moeilijk om je van de indruk te ontdoen dat de besparingsmanie niet alleen ingegeven is door al dan niet oprechte budgettaire motieven, maar ook en zelfs vooral door een behoorlijke portie rancune tegenover alles wat zich ooit heeft uitgesproken tegen hun ideologie".

'Confederalisme rode draad door cultuurbeleid'
Operaspecialist Serge Martin van Le Soir formuleert het zo: "Wie De Munt zou willen vernietigen zou niet anders handelen." Commentatrice Béatrice Delvaux waagt zich zelfs aan de uitspraak dat "men de federale cultuur vermoordt". "Het lijkt alsof de federale regering heeft beslist dat de federale cultuur een overbodige luxe is en tot niets herleid moet worden. Alsof de rode draad door het cultuurbeleid het confederalisme is, dat geruisloos als een onderzeeër nadert."

Delvaux hekelt voorts het totaal gebrek aan visie op het federale cultuurbeleid.

In De Standaard vraagt diezelfde Béatrice Delvaux zich af of er nog ruimte is in de federale regering voor federale steun voor nieuwe, specifiek Brusselse projecten.

Hoofdredacteur Fabrice Grosfilley van Télé Bruxelles schrijft het volgende: "De cultuur van een natie treffen is als het wegnemen van haar identiteitskaart. Het is dus waar dat alle culturen verdwijnen. De N-VA versnelt de afbraak van het huis van de Belgische cultuur. De regering-Michel heeft zopas de eerste steen weggenomen."

Bevoegd minister Didier Reynders (MR) laat weten donderdag niet te communiceren over de geplande besparingen bij Bozar, Munt en Nationaal orkest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni