Guy Vanhengel

Begrotingscontrole: Brussel krijgt 105 miljoen euro minder

© FM Brussel
31/03/2015

Het federale akkoord over de begrotingscontrole heeft ook gevolgen voor de gewestregeringen. Het Brussels Gewest krijgt 105 miljoen euro minder. Begrotingsminister Vanhengel reageert verrast. Minister-president Vervoort klaagt over een gebrek aan overleg.

In de nacht van zondag op maandag hebben de federale regeringspartijen de begrotingscontrole afgerond. Conclusie: de deelstaten krijgen dit jaar om en bij de 750 miljoen euro minder doorgestort dan eerder berekend.

Dat is goed nieuws voor de federale kas, maar een serieuze tegenvaller voor de gewesten. Brussel ziet 105 miljoen euro aan de neus voorbij gaan. Vlaanderen moet bijna 400 miljoen euro extra besparen en de Waalse regering moet op zoek naar 247 miljoen euro.

'Bizar'
Minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet opgezet met de gang van zaken. Hij klaagt vooral aan dat de gewesten niet zijn geraadpleegd. Premier Michel laat weten dat er woensdag overleg komt met de deelstaten.

Ook minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) reageert verrast. "De cijfers inzake de fiscale ontvangsten die vorige week werden medegedeeld wijken fors af van de cijfers eind vorig jaar medegedeeld", klinkt het in een korte reactie. "Dit vergt bijkomend onderzoek. De economische parameters verbeteren maar de fiscale inkomsten dalen fors. Dit is bizar."

Bekijk de reportage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni