FDF zegt dat MIVB taalwetten niet respecteert

© brusselnieuws.be
03/10/2015

Volgens het FDF heeft de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB de taalwetten in de faciliteitengemeenten in de Rand met de voeten getreden. Dat schrijft La Libre Belgique.

Doorn in het oog van het FDF is een brief over de hernieuwing van de abonnementen die de MIVB in Vlaams-Brabant rondgestuurd heeft.

"We hebben horen waaien dat de MIVB die brief uitsluitend in het Nederlands verspreid heeft in de Rand, zegt Christian Van Eyken (FDF-UF), de enige Franstalige volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement in de krant.

"Wat betreft de faciliteitengemeenten gaat het hier duidelijk om een overtreding van de taalwetten. Het gaat daarenboven om een vernieuwing van de abonnementen, dus het is nog verbazingwekkender dat de MIVB de taal van haar abonnees niet kent."

De misnoegde FDF-ers baseren zich op het statuut van de MIVB als overheidsdienst van het Brussels Gewest. "Zodra de activiteiten van de MIVB zich uitstrekken over de faciliteitengemeenten binnen het Nederlandstalige taalgebied (wat hier het geval is), moet de MIVB de taalwetten respecteren", volgens Van Eycken.

Volgens een juridische analyse van de partij wil dat zeggen dat de brief ofwel persoonlijk geadresseerd is en opgesteld in de gekozen taal van de bestemmeling of tweetalig opgesteld moet zijn.

Volgens het FDF is dat hier niet het geval en overtreedt de MIVB dus de taalwetten. Van Eyken zegt dat het FDF zich zal richten tot de Raad van Bestuur van de MIVB en het Brussels Parlement.

De woordvoerster van de MIVB ontkent elk kwaad opzet. "Als de brieven in het Nederlands verstuurd zijn, dan is dat omdat deze mensen zich geregistreerd hebben als Nederlandstalig bij de MIVB", verklaart Françoise Ledune. "Een abonnee kan te allen tijde vragen om de taal van zijn of haar documenten te veranderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni