FDF legt wil op aan gemeenteraad

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
09/12/2010
FDF-gemeenteraadslid Gisèle Mandaila wilde een motie over de eenheid in het standpunt rond Brussel-Halle-Vilvoorde, en kreeg – met een beetje hulp van de PS – haar zin.

Mandaila wilde dat de gemeenteraad de Franstaligen in de Vlaamse Rand steunt. "De banden tussen Franstaligen in Wallonië, Brussel en de Rand moeten te allen tijde behouden blijven," staat in de motie, net als de vraag om het Brussels Gewest uit te breiden.


Burgemeester Vincent De Wolf (MR-PRL) benadrukte dat hij alles wat in de tekst staat, persoonlijk steunt, maar dat zulke dingen hem als burgemeester 'de keel uithangen' omdat ze niets te maken hebben met het dagdagelijkse bestuur van de gemeente. "Ik zou het appreciëren als niemand het nog in zijn hoofd haalt met dit soort dingen op de proppen te komen," zei hij.

Edoch. Nadat de PS-SP.A-fractie een beetje olie op de golven probeerde te gieten door te benadrukken dat de zaken niet gepolariseerd mogen worden, stelde de fractie voor de tekst te wijzigen. Een paar geladen woorden werden vervangen en enkele alinea's geschrapt. Toen werd er gestemd, en werd de motie aangenomen. De meeste gemeenteraadsleden onthielden zich, maar omdat acht raadsleden (hoofdzakelijk PS'ers en FDF'ers) toch 'ja' stemden, gebeurde het onvermijdelijke. SP.A-raadslid Rik Baeten betreurde de motie, maar "wilde niet meedoen aan het opbod goede of slechte Vlaming" en onthield zich. Ook Rik Jellema van Groen! stemde niet ja of neen. De enige tegenstem was schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Frank Van Bockstal (CD&V), die de raad op een lange lezing grondwettelijk recht trakteerde en zo zijn ongenoegen liet blijken.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni