Familiebedrijf Masser: alternatieve verwarming

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
14/02/2007
Slechts een handjevol bedrijven heeft nog nooit een editie van de bouw- en renovatiebeurs Batibouw overgeslagen. Een van hen is het familiebedrijf Masser uit Anderlecht, dat een eigen verwarmingssysteem op elektriciteit heeft ontwikkeld dat ook gebruikmaakt van de warmte van de tuinbodem en dus zeer energiebesparend is.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog begon de Brusselse ingenieur Robert Maskens aan de Bergensesteenweg in Anderlecht met een bedrijf dat gespecialiseerd was in elektrische weerstanden. Hij noemde zijn onderneming Masser, een 'verduitsing' van zijn familienaam. Duitse industriële bedrijven hadden immers een goede reputatie.

Maskens was een vooruitstrevend en voortvarend zakenman. In 1952 trok hij naar een beurs in Denemarken, waar hij kennismaakte met een in de Scandinavische landen heel populair systeem voor verwarming en verluchting op elektriciteit. Het voorzag ook in isolatie, iets wat in die tijd in onze contreien nog weinig gebeurde. Maskens introduceerde het systeem in ons land. Elvaco - zo heette het - was een succes. In de loop der jaren werden er 40.000 nieuwbouwhuizen mee uitgerust. Maskens opende een filiaal in Frankrijk, waar hij 60.000 huizenbouwers wist te overtuigen.

Energiezuinig
Om zijn systeem aan de man te brengen, stond Maskens voortdurend op beurzen, deed hij veel aan pr en riep hij zelfs een prijs voor architecten in het leven. Op het hoogtepunt van de groei, in de jaren 1970, had Masser zowel in België als in Frankrijk driehonderd werknemers in dienst.

Het was in die tijd dat de bank Paribas haar oog liet vallen op het bedrijf. De bank deed een bod en Maskens verkocht al zijn aandelen. Maar de groei bleef niet duren en na enkele jaren wilde Paribas weer af van Masser. Het bedrijf werd opgesplitst en in verschillende delen verkocht.

Charles Braekers, een handelsingenieur die bij Masser had gewerkt tot op het moment dat het bedrijf aan de bank werd verkocht, kocht in 1985 de Belgische poot, Masser Klimaat, en zette de zaken vanuit de hoofdzetel in Anderlecht verder. Vandaag staat hij nog steeds aan het hoofd van het bedrijf, maar de dagelijkse leiding is inmiddels in handen van zijn zonen Olivier en Bernard. "Mijn vader ging vrijwel meteen op zoek naar een nieuw, eigen product," vertelt Olivier Braekers. "Gewone elektrische convectoren waren uit de mode. Hij probeerde het nog even met gasketels, maar dat product sprak hem toch niet echt aan. Hij wilde liever een nicheproduct en keerde daarom terug naar de warmtepomp, een energiezuinig procédé waarmee Masser in de jaren 1970 ook al even had geëxperimenteerd."

Met de hulp van een Franse inge­nieur werd het Masser 'S'-systeem ontwikkeld. Het is ook een combinatie van een vloerverwarmings- en verluchtingssysteem. Voor de verwarmingsinstallatie wordt in de tuin zestig centimeter diep een netwerk van koperen buizen ingegraven. Door de buizen loopt een vloeistof die door de grondwarmte flink opgewarmd wordt. "De vloeistof is 15 graden warmer als ze de woning de bereikt," zegt Braekers. Met een compressor wordt de vloeistof verder opgewarmd tot 32 °C, door de druk te verhogen. "De compressie kost natuurlijk elektriciteit, maar dat is maar een vierde van de energie die nodig is om het huis te verwarmen. De rest is zonne-energie, opgeslagen in de tuin."

Via de warmtepomp kun je ook warm water krijgen. "Dat kost dan wel wat meer elektriciteit, want dan moet de vloeistof met de compressor op 72 °C gebracht worden. Die warmte wordt dan overgedragen naar een boiler." De verwarming wordt altijd in combinatie met het zelfontworpen verluchtingssysteem verkocht. "Comfort in huis betekent immers niet alleen een prettige warmte, maar ook een huis zonder vocht en geuren," aldus Braekers. "Met dit sys­teem is je huis in amper drie uur helemaal verfrist en het verbruikt maar 35 watt, niet meer dan een lampje dus."

Voor het verluchtingssysteem is, net als voor de verwarming, een ingebouwd buizennet nodig. De Masser 'S' kan daarom alleen in nieuwbouwhuizen geïnstalleerd worden. "Dat is een nadeel," erkent Braekers. "Bovendien moet je over een flinke tuin beschikken. In Brussel hebben we om die reden maar weinig klanten. De tuin moet minstens dertig procent groter zijn dan de te verwarmen woonoppervlakte. We kunnen de buizen namelijk niet te dicht bij elkaar leggen. Anders onttrekt het systeem te veel warmte aan een te klein oppervlak en bevriest het grondwater. Dan komen er hobbels in het gazon. En je kunt ook geen bomen planten in je tuin, want de wortels zouden de leidingen kunnen beschadigen."

Voor het overige niets dan voordelen, zegt Braekers. "De verbruikskosten liggen een stuk lager, ze bedragen de helft van verwarming op mazout en twee derde van een gasverwarming. De installatie zelf kost gemiddeld 15.000 euro. Dat is meer dan een gasinstallatie met radiatoren, maar niet meer dan een andere vloerverwarming."

Gas is wel vervuilender omdat je in elk huis een CO2-uitstoot hebt. "Ons systeem verbruikt elektriciteit, dat is waar, maar je kunt tegenwoordig groene elektriciteit kopen. Ik heb ook klanten die de elektriciteit zelf opwekken met zonnepanelen en windmolens."

Ondanks de vele voordelen wordt de Masser 'S' in ons land nog niet aan de lopende band geïnstalleerd. "Gas blijft in België heel populair. Het wordt door de overheid ook gestimuleerd. Overal liggen gasleidingen en de aansluiting is gratis. De meeste mensen denken dan ook niet verder na. In andere landen, Frankrijk bijvoorbeeld, is het anders. Daar wordt elektriciteit aangemoedigd."

In de loop der jaren installeerde Masser zo'n 2.500 systemen. "Aanvankelijk plaatsen we het vooral in grotere huizen van welgestelde mensen die sowieso al voor vloerverwarming hebben gekozen, vervolgens kwamen er de milieubewuste klanten bij en sinds de stijging van de prijzen van gas en stookolie verkopen we het systeem ook aan prijsbewuste bouwers."

Masser zit nu aan driehonderd sys­temen per jaar en een omzet van 5 miljoen euro. Eind februari staat de firma naar goede gewoonte op Batibouw. "Die beurs is voor ons van groot belang. Via de contacten die we daar leggen, halen we een derde van onze omzet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni