Extreemrechtse militanten trappen dakloze in elkaar

SDS
© brusselnieuws.be
02/06/2015

Een groep mannen van extreemrechtse signatuur hebben maandag een dakloze aangevallen op het Luxemburgplein. Dat gebeurde op klaarlichte dag, midden op het plein in het centrum van de Europese wijk. Vijf verdachten moeten binnenkort voor de correctionele rechtbank verschijnen.

Het gaat om aanhangers om de extreemrechtse beweging Nation. In een filmpje dat een persoon vlakbij kon schieten, is te zien hoe een vijftal mannen schoppen en meppen delen aan een persoon op de grond, die aan het zicht onttrokken wordt door een aantal auto’s.

"De militairen die er het Europees Parlement bewaken, hebben gezien wat er gebeurde. Ze hebben de politie gebeld en zijn de groep gevolgd", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "De politie heeft zes mannen kunnen vatten in het station Luxemburg. Vijf van hen zijn ter beschikking gesteld van het parket." De mannen zullen nog voor de zomer gedagvaard worden voor de Franstalige correctionele rechtbank.

Het slachtoffer is een dakloze man van buitenlandse (Europese) afkomst. Hij is niet in levensgevaar, maar wel zeven dagen werkonbekwaam.

Betoging verplaatst
De aanval op de dakloze gebeurde na afloop van een tegenbetoging tegen sans-papiers, die al enkele maanden elke maandag aan het Luxemburgplein manifesteren voor een verblijfsvergunning.

Vorige week kwamen voor het eerst tegenbetogers van extreemrechtse signatuur opdagen op het plein, wat toen leidde tot enig onderling geduw en getrek. Toen de sans-papiers gisteren de extreemrechtse groep zagen, hebben ze hun betoging verplaatst naar Kunst-Wet.

Inmiddels heeft Nation een persbericht de wereld ingestuurd, waarin de beweging oproept om elke week te komen betogen, "zodat de illegalen niet langer het Luxemburgplein bezetten".

"Onze aanwezigheid heeft de linkse collaborateurs die de illegalen begeleiden, verplicht hun plannen te veranderen en elders te gaan betogen."

Het filmpje dat een getuige maakte van de aanval:

Baston #placeduluxemb #placeduluxembourg #skinet #extremedroite #Bruxelles pic.twitter.com/tH0zzYwVLF

— Dimitril (@Dimitril) 1 juni 2015

Dit artikel kwam tot stand dankzij informatie van een lezer via Signaleer Nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni