Extra financiële steun voor gemeenten om leegstand aan te pakken

© brusselnieuws.be
18/09/2012
Het Gewest geeft extra financiële steun aan de gemeenten die gebruik maken van het openbaar beheersrecht om leegstand aan te pakken. Het openbaar beheersrecht bestaat al sinds 2003, maar gemeenten maken er amper gebruik van.

Sinds 2003 kan een openbare huisvestingsdienst (van gemeente of gewest) een leegstaande woning in beheer nemen, renoveren en de huurgelden recupereren, met financiële steun van het Gewest. Dat moest niet alleen leegstand tegengaan, maar ook extra woningen creëren aan lage huurprijzen.

Maar tot nu toe werd de maatregel nog amper gebruikt. Het Gewest voert daarom nu nieuwe aanpassingen in die het beheersrecht aantrekkelijker moeten maken. "Openbare huisvestingsmaatschappijen kunnen nu 80 tot 90 procent van de renovatiekosten renteloos lenen", kondigt staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) aan.

De terugbetalingstijd voor de leningen wordt ook verlengd. Nu lag die op 9 jaar, en die periode was vaak te kort voor een gemeente om de gemaakte kosten via huur terug te verdienen.

"Dit is een duidelijke oproep aan de gemeenten om deze maatregel in werking te stellen ", aldus Doulkeridis. "Elke overheid heeft haar rol te spelen."

Doulkeridis herinnert eigenaars er ook aan dat speculatie geen optie is in tijden van woningschaarste, en dat er sinds een jaar gewestelijke leegstandsboetes uitgeschreven kunnen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni