Molen van Evere

Expo: Kokerellen door de eeuwen heen

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
24/09/2014

Koken is al enige tijd de hipheid zelve. Een goed moment om even bij de geschiedenis stil te staan.

Rond 1900 werd zestig procent van het gezinsbudget aan eten gespendeerd. Vandaag is dat minder dan twintig procent. Om maar te zeggen: het koken nam honderd jaar geleden al een belangrijk deel in van het dagelijks leven, al was de voeding verre van gevarieerd.

De voormalige windmolen van Evere vormt de prachtige locatie voor een tentoontstelling hierover. Het is een herwerking van een expo die eerder in de provincie Luxemburg plaatsvond, maar dat stoort niet. De scenografie is gewijzigd, en zo gek veel verschil tussen het rurale en het stedelijk koken is er niet.

Duur speelgoed
De expo toont vooral keukenobjecten van toen, waarvan er velen ook vandaag nog, in een modern jasje, op het aanrecht te vinden zijn, zoals de roerzeef en de mandoline. Andere zijn dan weer uit het collectieve geheugen verdwenen. Wie kent het snorkopje, speciaal vervaardigd om de man met snor tijdens het drinken van thee of koffie droog te houden? Of de voorsnijvork, om grote stukken vlees behapbaar te maken?

De tentoonstelling stelt ook de sociale verschillen op scherp. Zo staat er een kinderkookfornuis tentoongesteld, dat ook echt op brandstof werkt, en dat jonge meisjes moest inwijden in de kookkunst maar dat alleen door de rijke burgerij kon worden aangeschaft.
De expo Kookketel, Stoofpan & co loopt maar een half jaar. Daarna gaat het museum even dicht omdat de binnenmuren gekalkt moeten worden. In september opent er een prestigieuze expo rond de voeding tijdens Wereldoorlog I.

Kookketel, stoofpan & co

data: tot 15/03

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Expo, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni