Expo: Binnenkijken bij Brusselse gezinnen

© brusselnieuws.be
01/12/2015

Fotografe Anne-Catherine Chevalier heeft een fascinatie voor familierelaties. Voor haar nieuwste project maakte ze portretfoto's van Brusselse gezinnen in hun woning, waarbij de spanningen soms zichtbaar onder de oppervlakte broeien. 'Ik zocht gezinnen met persoonlijkheid, maar toon ze zonder enige uitleg, om de kijker te confronteren met de eigen vooroordelen."

Anne-Catherine Chevalier is econome van opleiding en werkt doordeweeks voor de Koning Boudewijnstichting. "Fotografie is een serieuze hobby, een middel om de mens in al zijn facetten te bestuderen", vertelt ze aan onze redactie.

Gezinnen en familierelaties werden de focus van haar fotografie toen Chevalier een paar jaar geleden zelf scheidde. "Ik vroeg me af wie mijn familie nu precies was. En of mijn kinderen nu één familie hadden, of twee. Zouden ze één vader of twee vaders hebben? Enzovoort."

Een eerste fotoreeks over moeder-dochterrelaties was te zien in de Londense National Portrait Gallery en werd geselecteerd voor de prestigieuze Wessing Photographic Portrait Prize.

De afgelopen jaren maakte Chevalier portretten van gezinnen uit alle Brusselse gemeenten en de Rand. En die zijn deze week te bekijken in een galerie op het Kasteleinsplein.

'Geconfronteerd met eigen vooroordelen'
"Het gaat niet om een echte spiegel van de maatschappij, van alle soorten Brusselse inwoners", benadrukt de fotografe in Weekend Knack. Op de foto's zijn inderdaad weinig gekleurde of arme Brusselaars te zien. "En toch is het een soort spiegel, want als je goed kijkt merk je heel verschillende gezinssamenstellingen op. Maar het was niet mijn bedoeling om er een sociaal portret van te maken."

"Ik zocht gezinnen met persoonlijkheid, en een interessante familiestructuur, maar toon ze zonder enige uitleg", zegt Chevalier aan brusselnieuws.be. "Dat was vaak zelfs een voorwaarde voor de gezinnen om mee te willen doen. Er zijn nieuw samengestelde gezinnen bij waar de kijker zich zeker zal vergissen in het verhaal. Maar het is aan hen om het verhaal erbij te bedenken, en zo geconfronteerd te worden met de eigen vooroordelen."

Foto-expositie Family vanaf 3 tot 6 december, in Hangar 18 (Kasteleinsplein 18, Elsene). Vrijdag en zaterdag 12-18u, zondag 10.30-16u. Er verschijnt ook een boek met haar foto's bij uitgeverij Aparté Editions.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni