Expo: bestrijd de crisis met originele projecten

© brusselnieuws.be
05/03/2015

In de Foyer van Bozar is donderdag de interactieve expositie We Traders - Ruil crisis voor stad geopend. Die toont stadsbewoners die de crisis bestrijden met innovatieve projecten. Ze was al te zien in vijf andere Europese steden en bevat ook Brusselse voorbeelden als Commons Josaphat, dat op een braakliggend terrein aan een stadsontwikkelingsproject werkt.

Een huisvestingsproject in Turijn neemt zijn intrek in leegstaande gebouwen van de Olympische Winterspelen, een onlinecatalogus in Lissabon vereenvoudigt de zoektocht naar oude gebouwen in het stadscentrum die het renoveren waard zijn en gezinnen in Toulouse kopen hun voedsel rechtstreeks bij landbouwers in de buurt.

Overal in Europa bestrijden burgers de crisis met creatieve stadsprojecten. Curatoren Angelika Fitz en Rose Epple noemen hen ‘We-Traders’: ze herdefiniëren de verhouding tussen waarde, winst en openbaar goed.

Met het project We-Traders. Ruil crisis voor stad brengt het Goethe-Institut sinds 2013 burgerinitiatieven samen van kunstenaars, designers, activisten en andere inwoners.

We Traders was eerder al in Lissabon, Madrid, Toulouse, Turijn en Berlijn te zien, Brussel is het eindstation. De tentoonstelling in Bozar loopt nog tot 12 april.

Vijf Brusselse initiatieven
Vijf Brusselse projecten worden in de kijker gezet. CanalPark BXL, dat lobbyt om van de Ninoofsepoort één groot park te maken, is er een van, net als Commons Josaphat, dat een stadsontwikkelingsproject wil realiseren op een groot braakliggend terrein in Schaarbeek.

Verder is er nog de Brusselse Community Land Trust. CLT’s kopen grond aan met de bedoeling er huizen op te bouwen die betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen, doordat alleen het huis en niet de grond wordt verkocht.

Vierde in de rij is het Brusselse Dichterscollectief, dat pleit voor meerdere stadsdichters om de diversiteit van de stad te tonen. En tot slot is er W-o-l-k-e, dat in een tijdelijk leegstaand kantoorgebouw ateliers voor kunstenaars voorziet, naast een residentieprogramma en een coworkingruimte voor tentoonstellingen, vergaderingen, lezingen, lunches, workshops en filmprojecties.

De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni