Week in beeld Luxemburgplein

Expats oordelen: Brussel is goed voor de carrière, slecht voor de relatie

© brusselnieuws.be
06/10/2015

Uit een studie in opdracht van de Britse bankholding HSBC blijkt dat België relatief slecht scoort bij expats. België staat in de algemene ranking op de 30ste plaats van de 39 onderzochte landen. Singapore staat op 1.

De in totaal 22.000 expats wereldwijd werden ondervraagd tussen maart en mei 2015, zo weet xpats.com. De meeste expats in België wonen en werken in en rond Brussel.

Niet voor het geld
Als expat een poosje in Brussel doorbrengen, is goed voor de carrière, zo blijkt. De jobzekerheid ligt hoog en er zijn regelmatig nieuwe kansen op promotie. Maar expats verhuizen doorgaans niet voor het geld naar een ander land. Uit de studie blijkt dat een beter leven en een nieuwe uitdaging voor expats belangrijker zijn dan een snelle financiële boost. Ze zien een verhuis naar het buitenland als een langetermijninvestering voor hun gezondheid, vaardigheden en levenservaring.

School is cool
Expats vinden de gezondheidszorg en het onderwijs in België goed tot uitstekend – de categorieën staan respectievelijk op de 16de en de 4de plaats in de ranking. Ze zijn vol lof over het uitgebreide netwerk publieke en privéscholen en over de kwaliteit van de kinderopvang. Onze gezondheidszorg behoort volgens de ondervraagden tot de Europese top.

En de liefde
Het HSBC-rapport omschrijft België als “a great place for families”. Maar dan moet de partner wel mee naar hier verhuizen, en dat gebeurt vaak niet. Vandaar de slechte invloed op het liefdesleven. Vrienden maken, een sociaal leven hebben en integreren blijkt ook niet makkelijk te zijn – veel ondervraagden zijn eenzaam in Brussel.

Alle resultaten van België en de andere 38 landen leest u op de site van HSBC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni