Guy Vanhengel

‘Evenwicht is enige positieve aan begroting’

© brusselnieuws.be
12/12/2014

Duidelijkheid en ambitie, daar ontbreekt het de begrotingen van zowel het Brussels Gewest als de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) aan. Dat viel te horen bij de oppositie die haar kritiek uitte bij de bespreking van beide budgetoefeningen.

Minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) stelde voor 2015 een gewestbegroting in evenwicht voor.

Volgens de Vlaamse oppositiepartijen is dat ook het enige positieve aan de begroting. “Alsof dat de grote uitdaging van het Brussels gewest was, met een piekende armoede en werkloosheid”, zegt Groen-parlementslid Bruno De Lille (Groen). “De ronkende woorden en beloftes van de regeerverklaring zijn vervangen door een begroting van verlammend pragmatisme.”

Volgens De Lille haalt de regering met deze begroting haar eigen regeerakkoord onderuit. “Deze regering schoof zelf het aanpakken van de werkloosheid als grote uitdaging naar voor in haar regeerverklaring”, zegt hij. “De begroting die een vertaling van dat beleid moet zijn, toont echter dat men geen idee heeft hoe dit aan te pakken. De broodnodige extra begeleiders gaan er niet komen, men schuift wat met middelen maar een duidelijke richting valt niet te ontdekken.”

Voor de N-VA maakt de regering met deze begroting dan weer duidelijk dat ze liever werk maakt van nieuwe instellingen en belastingen, in plaats van zich te concentreren op een echt werkgelegenheidsbeleid.

De partij verwijst daarmee naar een geplande belasting op GSM-antennes. “Dit zal een impact hebben op de kwaliteit en de prijs die de consument betaalt”, zegt fractievoorzitter Johan Van den Driessche. “Bovendien bengelt Brussels reeds vandaag aan de staart van digitaal Europa.”

Ook het gebrek aan extra begeleiders voor werklozen kan voor N-VA niet door de beugel. “Enkel voor de jongeren worden een beperkt aantal bijkomende bemiddelaars voorzien, maar het is nu al duidelijk dat dit onvoldoende is om een serieuze begeleiding te kunnen aanbieden”, zegt parlementslid Cieltje Van Achter. “De regering gaat bovendien geen enkel engagement aan om bijkomend te investeren in de begeleiding van de 100.000 andere werklozen.”

'GGC is keizer zonder kleren'
Bij de bespreking van de GGC-begroting was er eveneens tegenwind. “Er is helemaal geen sprake van een nieuw beleid ten aanzien van de bevoegdheden die de GGC al uitoefende”, zegt parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA). Voor de nieuwe materies die overkomen met de 6de staatshervorming, kan men zelfs niet over een beleid spreken: de oude federale opties worden budgettair gewoon overgenomen. De 6de staatshervorming maakt van het kleine Brusselse prinsje, de GGC, een keizer, weliswaar zonder nieuwe kleren.”

Groen ziet eveneens een gebrek aan ambitie bij de GGC. “Ondanks de extra middelen voor de GGC, zo’n een miljard voor kinderbijslag en ouderenzorg, blijft een ambitieuze begroting uit. Het College kan of durft geen keuzes maken”, zegt parlementslid Arnaud Verstraete.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni