Europa beslist over voortbestaan Brussels Airlines

© brusselnieuws.be
01/10/2014

De Europese Commissie heeft ernstige bezwaren tegen de subsidie van 15 miljoen euro die de luchtvaartmaatschappij toegekend kreeg door de regering-Di Rupo. Als dat geld moet terugbetaald worden, dreigt het failliet voor Brussels Airlines.

Dat vernamen De Tijd en L'Echo.

Als BA de subsidie moet terugbetalen, komt de maatschappij in zware financiële moeilijkheden.

De ontslagnemende federale regering besliste eind 2012 de luchthaven van Zaventem een subsidiepakket van 20 miljoen euro te geven. Die pot werd dan door de luchthaven zelf verdeeld over drie luchtvaartmaatschappijen. Brussels Airlines kreeg het leeuwendeel van de pot, maar ook Jetairfly en Thomas Cook ontvingen een deel. Het geld is bedoeld voor de financiering van de veiligheidskosten.

De Europese Commissie was destijds al boos omdat de staatssteun niet gemeld was. Vandaag opent ze een diepgaand onderzoek. Dat houdt in dat de Commissie na een eerste analyse oordeelt dat de subsidie concurrentievervalsend werkt. De Commissie maakt zich onder meer zorgen dat de middelen gebruikt worden om de gewone operationele kosten van de maatschappijen te dekken en het algemeen belang niet te bevorderen.

Bovendien dienden Ryanair en actiecomité Pas Question klacht in tegen de overheidssubsidies.

De 15 miljoen euro werd pas twee weken geleden uitbetaald omdat de administratie het benodigde geld niet had.

Brussels Airlines boekte over 2013 een operationeel verlies van 28 miljoen euro. Zonder de overheidssteun zou dat tekort oplopen tot 43 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni