Eurocraten ontstressen in het Mindfulness Institute

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
15/04/2015

Britse parlementsleden loofden de weldaden van een interne opleiding stressbestendigheid, bekend als mindfulness. Ze willen nu het positieve effect ervan bepleiten bij europarlementsleden in Brussel. Dat zint het pas opgerichte Brussels Mindfulness Institute wel. Al talloze eurocraten ervoeren bij de trainers wat stressbeheer bijbrengt.

"O nze ervaring leert dat veel euroambtenaren en expats het moeilijk hebben met een overvolle agenda, scherpe deadlines, burn-outs en stressgerelateerde problemen,” stelt de vervlaamste Duitse Beate Trück (44 jaar), sinds vier jaar actief als mindfulnesstrainer.

“Het probleem is dat het hun functioneren hypothekeert. Het gemis aan nabije familie in die middens kan een en ander nog bezwaren. Toen euroambtenaren van de 38- naar 40-urenweek overstapten, sloegen bij vele hardwerkers de stoppen door.”

Snelle irritaties
Trück is al jaren actief in Europese instellingen en multinationals. Vier maand terug richtte zij met Jeroen Janss en Steve Savels The Brussels Mindfulness Institute op dat eurocraten, expats en bedrijfspersoneel de herbronningstherapie diets maakt. De doelgroep, een duizendtal contacten, heeft het trio te danken aan zijn netwerk uit vorige functies in de internationale bedrijfswereld. In die bedrijven werd rondom mindfulness gewerkt met kleine groepen.

Voor alle duidelijkheid: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness effect kan hebben op diverse gedrags- en gemoedsmoeilijkheden. Tal van klachten, als depressieve periodes, angsten, verdriet, snelle irritaties, gevoelstrauma’s, vermoeidheid, slaapstoornissen en eet- en ademhalingsklachten kunnen afgezwakt worden of verdwijnen door aanhoudende toepassing van de mindfulness-oefeningen. Vandaar dat al wat huisartsen en psychologen hun patiënten aanraden om een oefensessie te volgen.

Burn-out
Trück, die sinds vijftien jaar in Brussel woont, en in Brussel en de Rand lesgeeft, ondervond het zelf. “Ik dacht jaren in een verantwoordelijke functie te kunnen multitasken, tot de druppel de emmer deed overlopen en ik in een burn-out belandde,” geeft ze toe. “Ik kon niet meer slapen, en stond op automatische piloot. Mijn lichaam stond onder de douche, maar ik wist niet of ik mijn haar al had gewassen. En als ik door een mooi landschap liep was mijn geest met straks bezig en wat ik nog moest doen, niet met het genieten van de natuur. Het effect van mindfulness was voor mij zo positief, dat ik een opleiding als trainer volgde bij David Dewulf, stichter van het Instituut voor Aandacht en Mindfulness (IAM). Als ik mijn kinderen van acht en tien jaar hoor ruziemaken, vraag ik hen wat en waar ze precies iets voelen. Ze moeten hun gevoelens benoemen en in drie minuten ademruimte tot rust komen. Het helpt.”

Eén rozijn
Twee weken terug beëindigde Trück haar tweede sessie voor een kleine groep medewerkers van de Europese Commissarissen, inclusief voorzitter Jean-Claude Juncker. “Ongelooflijk hoe die mensen meer rust in hun leven vonden, gaven ze te kennen. In het Brits parlement werd mindfulness ook als workshop aangeboden. En wat bleek? De honderdtwintig parlementairen die het volgden werden zo laaiend enthousiast over het effect ervan, dat ze hun collega’s in het Europees Parlement een voorstel willen doen. De Amerikaanse professor, Jon Kabat-Zinn, de stichter van de mindfulnesstherapie, wordt in Brussel uitgenodigd in de Europese Commissie. Vandaar dat we ons met enkele trainers gegroepeerd hebben in The Brussels Mindfulness Institute zodat we in meerdere talen, naast het Engels, trainingen kunnen aanbieden.”

In het voorjaar organiseerde het Brussels Mindfulness Institute de eerste trainingen in The Library (Woluwe); de sessies waren direct volzet. Binnenkort herstarten er nieuwe trainingen. BDW volgde al een introductiesessie van Trück in het Nederlands bij Fit Nation (Assesteenweg, Lennik). Om u in de sfeer te brengen, een streepje leservaring. “Sluit de ogen en voel aan wat ik tussen je vingers leg. Duw erop en plet het. Ruik eraan. Proef het nu en bijt het vervolgens stuk. Hou je gedachten bij deze beleving. Wat voel je?” Een rozijn bleek het testobject. Een explosie van gevoelens en zintuigelijke bewustwordingen ontlook in mij. Geen gedachten aan gisteren meer, geen verwachtingen voor morgen...

Nieuwe mindfulness-sessies voor particulieren (in het Engels) op 5, 7 en 9 mei in The Library, De Brocquevillelaan 40, Sint-Lambrechts-Woluwe. Info: www.brusselsmindfulness.be en 0476-892.941

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Europa in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni