© Saskia Vanderstichele

Estafette: Voetbalclubs zijn geen geldbeluste robotten

David Steegen
© Brussel Deze Week
11/12/2013

Volgens een wetenschappelijk onderzoek beroert Royal Sporting Club Anderlecht rond de 700.000 zielen. Het zijn er meer.

Het getal weerspiegelt uitsluitend de sympathisanten. Het aantal dat Anderlecht geen warm hart toedraagt, is ongetwijfeld ook groot, maar zij volgen paars-wit ook. De fans en de voetballiefhebbers zien de buitenkant. De volle stadions, de triomfen, het verlies, de doelpunten, de breed uitgesmeerde publicaties en programma’s over de club in de media, de dure auto’s, de glamour en de glitter. Toch speelt de club een belangrijke rol in de gemeenschap. Niet alleen voor de talrijke fans die RSCA telkens weer verzamelt maar ook achter de schermen, wanneer en waar weinigen het zien.

RSC Anderlecht is de eerste Belgische profclub met een uitgeruste blindentribune. Mindervalide supporters hebben sinds enkele jaren een betere en meer comfortabele tribune waar ze beschut en veilig van de wedstrijd kunnen genieten. Samen met buurthuizen worden er wekelijks trainingsessies georganiseerd voor kinderen onder leiding van trainers en opvoeders van RSCA.

Daar blijft het niet bij. Zo organiseert Royal Sporting Club Anderlecht, in samenwerking met het Koninklijk Atheneum Leonardo Da Vinci van Anderlecht en de Gemeentelijke administratie, voetbaltrainingen en schoolse en pedagogische ondersteuning aan kinderen uit kansarme wijken. De kinderen dragen trots de paars-witte kleuren van de club en voetballen in een regionale competitie. De speciaal hiervoor opgerichte vzw verzekert bovendien een schoolse opvolging en twee voetbaltrainingen per week.
Voetballen, studeren, omkaderen en volwaardige en verdraagzame burgers worden. Dat is Sporting Anderlecht aan zijn stand verplicht. De club is dan ook vanuit de gemeenschap ontstaan.

Enkele jaren geleden werd de RSCA Constant Vanden Stock Foundation opgericht om de steun aan minderbedeelden gevoelig te verbeteren, maar vooral te structureren. De oprichting van de Foundation is ook een eerbetoon aan de legendarische voorzitter Constant Vanden Stock. De man hielp veel mensen en organisaties. In alle stilte. De ‘Foundation’ ijvert, net als Vanden Stock zaliger, om het leven van kansarmen en mensen in nood gevoelig te verbeteren dankzij gerichte acties.

Jaarlijks worden opvallende evenementen ingericht waarvan de opbrengsten integraal naar steunprogramma’s gaan. Zo helpt de RSCA Constant Vanden Stock Foundation het kinderziekenhuis Koningin Fabiola om erg dure apparatuur aan te schaffen die het leven verlicht van jonge kinderen die aan verschrikkelijke ziekten lijden. Zelfs het Purple Talents programma, in het leven geroepen om topvoetbal en studies te combineren, dat een honderdtal talentvolle voetballers helpt om hun secundair onderwijs af te werken, is een blijk van gemeenschapszin.

De sociale betrokkenheid van RSCA scherpt de bewustwording van de voetbalsterren aan. Silvio Proto schenkt elk jaar speelgoed aan de kindjes die maanden- en soms jarenlang aan het ziekbed gekluisterd zijn. Kapitein Guillaume Gillet helpt ook. Mbark Boussoufa, voormalige RSCA-ster, heeft, onder de invloed van de club een eigen Foundation opgericht om Marokkaanse jongeren te ondersteunen. De voorbeelden zijn legio. Voetballers en voetbalclubs zijn geen geldbeluste robotten. Integendeel.
Elke zichzelf respecterende voetballer ondersteunt één of ander goed doel. Niet meer dan normaal. Voetbal is van en voor iedereen. RSC Anderlecht ook.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht.

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Column, Estafette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni