Velodrrom Brussel c Sofei Vandenaemet
© Sofei Vandenaemet

Estafette: Vervul mijn velodroom (op Parking C)

Ken Lambeets
© Brussel Deze Week
04/03/2015

Nu het nieuwe nationale voetbalstadion opnieuw volop in het nieuws is, heeft Ken Lambeets een origineler idee voor Parking C: een nieuwe wielerpiste. "De Rode Duivels kunnen ook matchen in het Koning Boudewijnstadion, en het Astridpark is nog lang niet versleten."

Enkele weken geleden vond het Wereldkampioenschap Baanwielrennen plaats in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines, op een steenworp van Versailles en twee van de lichtstad. De velodroom was tot de nok gevuld met wielerliefhebbers. Voor eigen volk wonnen de Franse renners vijf gouden en twee bronzen medailles. De Belgen moesten zich tevredenstellen met één bronzen plak.

Een mens gaat al snel van dromen van een Brussels WK, maar helaas: geen velodroom in de hoofdstad. Ooit was het anders.

In de kerstperiode kreeg ik een erg leuke postkaart, van de start van de allereerste Zesdaagse van Brussel. Die vond plaats in de 125 meter lange ‘Rinking’ Velodroom aan de Elsense Kroonlaan, van 11 tot 17 maart 1912. De eerste editie werd gewonnen door de Belg René Vandenberghe en de Amerikaan Henry Root. Vandenberghe won het jaar daarop opnieuw, maar dan in het gezelschap van voormalig Tour de France-winnaar Octave Lapize.

In 1914 verhuisde de Zesdaagse van Brussel van Elsene naar Schaarbeek. Aan het Josaphatpark, meer bepaald op de hoek van de chique Louis Bertrandlaan en de Jerusalemstraat, was inmiddels een heus Sportpaleis verrezen. Binnenin bevond zich een 235 meter lange houten wielerbaan, met een hellingsgraad van 45 graden. Rondom werd een tribune gebouwd voor 2.500 personen, in de galerijen konden nog eens 9.000 personen staan. De Zesdaagse van Brussel werd er alleen maar populairder door.

In 1914 en 1915 triomfeerde Cyrille Van Hauwaert, telkens met een andere kompaan. De oer-Flandrien zou zich later aan het IJzerplein vestigen, waar hij een fabriek van fietsen en bromfietsen had. Hij zou er tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat hongerige Brusselaars aan aardappelen en ander lekkers helpen.

De eerste editie na de Groote Oorlog werd gewonnen door drievoudig Tour de France-winnaar en tevens mascotte van deze rubriek, Anderlechtenaar Philippe Thys, in het gezelschap van Marcel Dupuy.

Na de Tweede Wereldoorlog begon Rik Van Steenbergen aan zijn Brusselse triomftochten. Grote Rik stond maar liefst acht keer op het hoogste schavotje, onder andere aan de zijde van Stanneke Ockers, die later tragisch om het leven zou komen na een val op de piste van het Antwerpse Sportpaleis.

De laatste Zesdaagse in Schaarbeek wordt in 1965 gewonnen door Peter Post en Tom Simpson, die twee jaar later op de flanken van de Mont Ventoux in elkaar zou zakken.

Daarna gaat het Sportpaleis onherroepelijk tegen de vlakte. Oorzaak daarvan is het huisvestingstekort in Brussel, onder andere vanwege de op gang komende Marokkaanse en Turkse arbeidsmigratie. Op de plaats van het Sportpaleis staat vandaag nog altijd de honderd meter hoge Brusilia-toren.

In 1970 en 1971 wordt er nog twee keer een Zesdaagse op Brusselse bodem georganiseerd, op een ‘uitneembare piste’ in het kersverse Vorst Nationaal. Maar Vorst is geen sportpaleis. De wielerbaan zou overigens nog een hele poos in de kelders van de concertzaal hebben gelegen.

Brussel is vandaag velodroomloos. In plaats van een nieuwe wielerpiste te bouwen, moet er een voetbalstadion verrijzen op Parking C. En dat terwijl de Rode Duivels ook matchen kunnen winnen in het Koning Boudewijnstadion, en het Astridpark nog lang niet versleten is.

Een vernieuwde Zesdaagse van Brussel, Europese en Wereldkampioenschappen Baanwielrennen, vrije trainingsuren voor recreanten en, waarom niet, de aankomst van Parijs-Brussel indoor: een spiksplinternieuwe velodroom zou Brussel sportief opnieuw op de kaart zetten. Een parking hoeft er niet bij, een verbreding van de Ring evenmin: wielerliefhebbers komen wel met de fiets naar het stadion.
Wie vervult mijn velodroom?

BDW-eindredacteur Ken Lambeets houdt van literatuur en van echte sporten

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Column, Estafette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni